Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Bir ve Gündeş'e suikast sorgusu

28 Şubat döneminin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir ve eski MİT'çi Nuri Gündeş Ergenekon savcılarına ifade verdi. Gündeş ile Bir, bir suikast belgesiyle ilgili ve şüpheli sıfatıyla sorgulandı

26 Haziran 2009

İSTANBUL - 28 Şubat darbesinin ‘şahin’ isimlerinden emekli Orgeneral Çevik Bir ile eski MİT’çi Nuri Gündeş, Ergenekon soruşturması kapsamında ifade verdi. Bir ve Gündeş’in ele geçirilen bir belgedeki suikast planıyla ilgili sorgulandığı öğrenlidi. Bir ve Gündeş’in ‘şüpheli’ sıfatıyla ifadeleri alındı.
Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın isteği doğrultusunda Çevik Bir ve Nuri Gündeş, İstanbul Adliyesi’nin Levent’teki ek hizmet binasına geldi. Bir ve Gündeş, soruşturmayı yürüten savcılardan Zekeriya Öz’e sırasıyla ifade verdi. Sabah saat 10.00’da adliyeye gelen Bir 15:30’da avukatı Mehmet Seven Dinçler ile adliyeden ayrıldı. Bir’in toplam 1.5 saat ifade verdiği öğrenildi. Gazetecilere “İyi akşamlar” demekle yetinen Bir, ara-cına binerek ayrıldı. Avukat Dinçler, müvekkilinin bilgisine başvurulduğunu açıkladı. Bir ve Gündeş’in daha önce ele geçirilen bir suikast planı belgesiyle ilgili, ‘şüpheli’ sıfatıyla ifadelerinin alındığı öğrenildi. Ergenekon soruşturması kapsamında Başbakan Tayyip Erdoğan dahil çok sayıda kişiye yönelik suikast planları ortaya çıkmıştı. 

‘Balans ayarı’ yapmıştı
28 Şubat döneminde Genelkurmay 2. Başkanı olan Bir, postmodern darbe yapılanmasının ordudaki merkezi olan Batı Çalışma Grubu’nun (BÇG) da fikir babası olarak biliniyor. BÇG, o dönem PKK’lı Şemdin Sakık’ın ifadelerini tahrif ederek Mehmet Ali Birand ve Cengiz Çandar gibi gazetecileri PKK ile ilişkide gösteren yalan bilgiler ortaya atmıştı.  
Necmettin Erbakan’ın kurduğu Refah-Yol hükümetine karşı konumlanan ve 28 Şubat’ın mimarı olan BÇG’nin, muhalif gazeteciler ve yargı üzerinde baskı kurduğu öne sürülüyor. Bir, 28 Şubat günlerini, “Demokrasiye balans ayarı yaptık” diye anlatmıştı. Bir, 28 Şubat sonrası emekliliğe ayrılınca cumhurbaşkanlığına aday oldu. Fakat TBMM ciddiye almadı.
Ergenekon’un tutuksuz sanığı Adnan Akfırat’tan ele geçirilen bir belgeye göre, Bir’in 1998’de ‘Amerikancı darbe planladığı’, bu girişimin dönemin Gerelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu’nca engellendiği belirtiliyor.
Emekli Tuğgeneral Nuri Gündeş, eski MİT İstanbul Bölge Müdürü’ydü. 23 yıl boyunca çalıştığı bu kurumdan 1986’da Hiram Abbas’ın teşkilata geri dönmesi üzerine prensip nedeniyle ayrıldı. Mehmet Eymür’ün yazdığı 1. MİT Raporu’nda Gündeş’in Dündar Kılıç ve İstanbul Emniyet Müdürü Şükrü Balcı ile birlikte illegal işlere karıştığı iddia edildi. Tansu Çiller’in Başbakanlığı döneminde Başbakanlık İstihbarat Müsteşarlığı’na getirildi. Gündeş, Fransa’da Ermeni anıtına yapılan saldırıya ilişkin, “Devletin ulaşamadığı yerlerde savaş veren insanlar olarak oraya gittik. Oradaki vatandaşlar milli hislerle eylem yaptılarsa, bu derin devletin işi mi? Yaptığımız operasyonlar tenkit edildi. Şu kullanıldı, bu kullanıldı diye. Operasyonu icra edenin motifinin uygun olması lazım. Motif nedir, ya milliyetçidir, ya kin nefret motifi vardır, ya da maddedir” demişti. Gündeş, canlı yayında mafya babası  Alaattin Çakıcı içni, “Şimdi dinliyorsa beni, yanaklarından öperim, eğer devlete hizmeti varsa...” demişti. (Radikal)

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR