Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

AOÇ'ye 'yapay köy' rafa kalktı

Atatürk Orman Çiftliği'ne kurulması istenen yapay köy fikri kabul görmedi. Ankara Büyükşehir Meclisi, Kent Konseyi'nin tarım ve hayvancılık kültürünün yaşatılması için bir köy kurma projesini reddetti.

15 Temmuz 2013

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de köy kurulmayacağını twitter üzerinden duyurdu.

Bu ay yapılacak olan Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin görüşmelerinde ortaya çıkan bir madde büyük bir tepkiyle karşılandı. Gündemin 128. maddesi Atatürk Orman Çiftliği’ne (AOÇ) bir köy kurulması planıydı. Tarım ve hayvancılığın yaşatılması için AOÇ’ne köy kurulması fikri Kent Konseyi’nin İmar ve Şehircilik Çalışma Grubu’na aitti.

Bu fikir başta sivil toplum örgütleri olmak üzere tüm kesimlerin tepkisini çekti.
Gezi Parkı eylemleri sonrasında başlayan forumlardan biri olan AnıtPark Forumu’nda köy fikrine karşı eylem yapma kararı alındı. Ankara’daki diğer 11 forum da eyleme destek kararı aldı.
‘AOÇ bırak dağınık kalsın’ sloganıyla 10 Temmuz akşamı Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi önünde bir protesto eylemi gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Melih Gökçek, eyleme tedbir için Ankara parklarında görev yapan güvenlik görevlilerini Büyükşehir belediyesi hizmet binası önüne yığmasıyla ortam gerilmişti.

10 Temmuz Çarşamba görüşülmesi beklenen köy kurulması maddesi 12 Temmuz Cuma görüşüldü. Gökçek AK Partili üyelerden red oyu kullanmalarını istedi. Köy fikri mecliste çoğunluk oyuyla reddedildi.
Anıtpark Forumu’ndan Önder Algedik, forumların çağrısı ve Ankaralılar’ın desteği ile AOÇ içerisine köy kurma projesi iptal olurken forumlarda kent muhalefetinin yükseltilebileceği ve somut kazanımlar elde edilebileceğinin görüldüğünü belirtti.

Gökçek: Hastag #direninayılar olsun

Gökçek önceki gün twitter hesabından da Kent Konseyi’nin Ankara’nın bir köy yaşantısını Atatürk Orman Çiftliği’nde bir köşesinde müze olarak sergilemesini teklif ettiğini ancak teklifin mecliste uygun görülmediğini duyurdu. Gökçek ayrıca köy fikrinin bahane edilerek Gezi Eylemleri’ne devam edilmesinin planlandığını belirtti. Gökçek , eylem yapacaklara fikir vermekten de geri kalmadı. Gezi olaylarında ortaya çıkan ‘#direngezi’ hastag’ine gönderme yapan Gökçek, AOÇ’ndeki hayvanat bahçesindeki ayıların kurtulması için eylemcilerin ‘#direninayılar’ hastag’ini kullanmalarını önerdi.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR