Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Uçak yolcuları kontrol altında

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, virüslü hastayla aynı uçaktaki 110 kişiyi tek tek muayene ederken şüpheli duruma rastlanmadı. Sekiz kişiye halen ulaşılamadı. Yetkililere göre 'paniğe gerek yok'. Sağlık Bakanlığı üç şüpheli vaka daha duyurdu

18 Mayıs 2009

İSTANBUL - Türkiye hafta sonunu ‘domuz gribi’ konuşarak geçirirken, virüsü İstanbul’a taşıyan uçaktaki yolculardan 110’una ulaşıldı. Sekiz kişiyle irtibat kurulamadı. İstanbul İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Mehmet Bakar, “110 yolcunun gerekli kontrolleri yapıldı. Günlük yaşamlarına devam edecekler. İlaç verdik, uyarılarda bulunduk. Şüpheli durumları yok” dedi. Bakar, sekiz yolcuya halen ulaşılamadığını vurguladı ve bu kişilerin tekrar yurtdışına çıkmış olabileceğini söylerken, “Domuz gribi çok abartılacak bir durum değil. Ama hafife de almıyoruz. Gerekli bütün önlemleri aldık. Panik yok” dedi.
İl Sağlık Müdürü Bakar, virüs saptanan iki hastayla aynı uçakta olan yolcularla ilgili şunları söyledi:
“Irak asıllı ABD vatandaşı ve ailesiyle aynı uçakta bulunan yolculardan adresi İstanbul’da gözüken 97 kişinin ötesinde toplam 110 kişiye ulaştık. Bütün herkesi telefonla aradığımız için İstanbul dışında adresi olup bir iki gün İstanbul’da konaklayanlar dahil 110 kişiye ulaştık. Hepsi muayene edildi. Ateşlerine bakıldı, öyküleri dinlendi. Hiçbirisinde en ufak şüpheli bir öyküye, tıbbi bulguya rastlanmadı. Uçakta bulunan kişiler her konuda serbestler. Günlük yaşamlarına devam edebilirler. Onlar için panik yapacak bir durum yok. Bu kişilere tavsiyeler içeren mektuplar gönderdik. İrtibat halindeyiz.”

Dönmüş olabilirler

Adreslerinde bulunamayan yabancı uyruklu kişiler olduğunu ifade eden Bakar, onları da konsolosluklarına bildirdiklerini vurguladı:
“Bu kişiler yurtiçinde de olabilirler, yurtdışında da olabilirler. Sayıları daha fazlaydı. Ama bunları kendi gayretimiz ve emniyetin desteğiyle bulduk. Sekiz kişi halen bulunamadı. Onların da ülkemizde olup olmadığını bilmiyoruz.  Gelenlerin bir kısmı bir gün içinde de geri dönebiliyorlar. Örneğin ilaç kontrolüne aldıklarımızdan bazıları ülkelerine gitti. Ama onların hiçbir tıbbi bulgusu yoktu. Seyahatlerinde en ufak bir kısıtlama söz konusu değil. İlaçlarını alıyorlar. Belki o sekiz kişi de yurtdışına geri dönmüş olabilir.” 

Dedektif gibi muayene

Sağlık ekiplerinin yoğun bir gayretle çalıştıklarını söyleyen Bakar’ın verdiği bilgiye göre, otelde kalan yolculara ‘dedektif’ gizliliğiyle ulaşılıyor:
“Çalıştığımız 30 doktor her gün muayeneye devam ediyor. Emniyet’in de çok ciddi bir desteği var. Yolcuların kaldığı otellere 112 elemanları ile enfeksiyon uzmanları beraber gidiyorlar. Ambulansla otel noktasına gidilmiyor. Uzak bir yerde inilerek sivil kıyafetle gidiliyor. Kimseyi rahatsız etmek istemediğimiz için ekiplerimiz sivil kıyafetlerle otellere gidiyorlar ve otel odasına kadar da asla bir değişiklik olmuyor. Sadece odaya girerken gerekli tedbirler alınıyor.”

‘Maskeye gerek yok’

Türkiye’nin Avrupa ülkelerinden daha fazla önlem aldığını söyleyen Bakar, halka ‘paniğe gerek yok’ tavsiyesinde bulundu:
“Ben enfeksiyon hastalıkları uzmanıyım. Bana göre çok iyi tedbirler alınıyor. İnsanların ellerini yıkaması, ilişkilerine dikkat etmesi sağlanıyor. Sokakta maskeyle dolaşmaya gerek yok. Kendisinde domuz gribi belirtileri gören kişilerin başvurmaları için Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni belirledik. Panik ortamı yaratılmasına gerek yok.  Şimdi bu domuz gribi olayını çok abartınca her önüne gelen 112’nin telefonlarını meşgul edecek. 112 servisi günde 100 bin kere aranıyor. Aşağı yukarı 3 bin kişi sağlık nedeniyle arıyor. Yaklaşık 1000 kişiyi de hastaneye taşıyoruz. 97 bin kişi dalga geçip, sohbet için arıyor.”



Her yolcuya mektup: Ateşiniz çıkarsa arayıp ‘O uçaktaydım’ deyin
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, 14 Mayıs 2009 tarihinde Hollanda KLM havayolları ( KL 1613 sefer sayılı uçuş) ile Amsterdam’dan İstanbul’a gelen uçağın yolcularını birer mektupla uyardı:
“1- Hastalıktan korunabilmeniz için kullanmanız gerekmektedir. Size ilaç ulaştırabilmemiz için adresinizi bildiriniz. 2- 21 Mayıs’a kadar adresinizi değiştirmeyiniz, adres değiştirmek zorunda kaldığınızda yeni adresinizi 112’ye bildiriniz, hastalığa yakalanma ihtimaliniz olduğu için, bu süre zarfında kalabalıktan uzak durunuz, başka kişilerle yakın temastan kaçınınız, ellerinizi sık sık sabunlu suyla yıkayınız. 3- Sağlık personelimiz durumunuzu düzenli olarak takip etmek üzere her gün size ulaşacaktır.  4- 21 Mayıs’a kadar 38 derece üzeri ateş ile birlikte yaygın kas ağrısı veya boğaz ağrısı olursa bulunduğunuz yerden dışarı çıkmadan 112’yi arayıp ‘Ben domuz gripli hastayla aynı uçakta yolculuk yapan kişiyim’ deyiniz.  Sağlık personeli gelinceye kadar bulunduğunuz yerden ayrılmayınız. Zaruri ihtiyaçlarınızı karşılamak için bulunduğunuz odadan ayrılırken maske takınız ve hapşırma esnasında tek kullanımlık mendiller ağzınızı kapatınız. Ellerinizi sık sık sabunlu suyla yıkayınız.Tokalaşmaktan, kucaklaşmadan sakınınız. 5- 18-28 Mayıs 2009 tarihleri arasında aynı hanede birlikte bulunduğunuz kişiler arasında 38 derece ve üzeri ateş ile birlikte yaygın kas ağrısı veya boğaz ağrısı olması durumunda 112’yi arayarak destek isteyiniz.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR