Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Ergenekon savaşları tarlaya indi

Silivri'de dün hava sahası bile kapalıydı. Tarihi duruşma için yola çıkanlar tarlalara girip barikatları aşmaya çalıştı. Önce "Orantılı güç uygulayacağız" anonsu geldi, ardından gaz...

06 Ağustos 2013

Ergenekon davasının tarihi karar duruşmasında Silivri Cezaevi içindeki duruşma salonunda olduğu gibi dışında da gerilim vardı.
Gerginlik önceki geceden başlamıştı. Zonguldak, Antalya, Aydın, İzmir, Ankara gibi birçok kentten davaya destek olmak için gelmek isteyenler, bulundukları kentten çıkarılmadı. Bazı illerde polis gruplara müdahale etti. Sabahın erken saatlerinden itibaren de Silivri Cezaevi çevresi gergindi. Yollar bariyerle çevrilirken hava sahası da kapatıldı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü Silivri semalarını kapsayan özel bir NOTAM yayımladı. Bölge özel görev dışındaki tüm hava araçlarına kapatıldı. Silivri Cezaevi üzerinde gün boyu jandarma ve polise ait helikopterler uçtu.

Keskin nişancılar

Cezaevinin etrafındaki binalara keskin nişancılar konuşlandırıldı. Avukatlar ve gazeteciler didik didik aranarak binaya alındı. Gazeteciler, avukatlar ve jandarma arasında gerginlikler yaşandı. Bazı tutuksuz sanıklar ‘tutuklanma’ ihtimaline karşı valizleriyle mahkemeye geldi.
TEM yolundan Silivri Cezaevi’ne çıkan yol beton bariyerlerle kapatılmıştı. Silivri Cezaevi’ne tüm giriş-çıkışlar E-5 üzerinden yapıldı. Ancak bu yolda da çok geniş güvenlik önlemleri vardı. Sarı basın kartı olan gazeteciler ile avukatlar ve milletvekilleri dışında hiç kimsenin geçişine izin verilmedi. Gazete araçlarının şoförlerine dahi sarı basın kartı soruldu. Cezaevinin önünde avukatlar ve gazeteciler ayrı bölümlerden tek sıra halinde alındı. Zaman zaman bu noktalarda tartışmalar yaşandı. Bazı avukatlar yetki belgeleri olmasına rağmen duruşma salonuna alınmadıkları için, güvenliği sağlayan jandarmayı protesto etti. CHP ’li çok sayıda milletvekili duruşmadaydı. Yalova Milletvekili Muharrem İnce yaklaşık 50 vekilin geldiğini söyledi. Duruşma salonuna girişlerde sıkıntılar ve avukatların gecikmesi nedeniyle saat 09.30’da başlaması gereken duruşma saat 13.00’te başladı. 24 canlı yayın aracı cezaevi önüne konuşlandı. 100’den fazla gazeteci salondaki duruşmayı izledi.
Cezaevine yaklaşık 2 km. uzaklıkta bulunan E-5 tarafındaki kalabalık, saatler ilerledikçe arttı. Bu kalabalığın dışında yaklaşık 500 kişilik grup tarlalardan geçerek cezaevine ulaşmaya çalıştı ancak polis ve jandarma burada da tedbir almıştı. Uzun süre göstericilere dağılmaları için uyarıda bulunuldu. ‘Orantılı güç kullanılacağı’ şeklinde anonslar yapıldıktan bir süre sonra gruba biber gazlı müdahale başladı. Grup ayçiçeği tarlalarına girerek kaçışmaya başladı. Polis müdahalesi sırasında arazideki kuru otlar tutuştu.
İlk etapta polis panzeri su sıkarak yangına müdahalede bulundu. Panzer yetersiz kalınca itfaiye getirildi. Bu sırada suyu biten panzer itfaiye aracından takviye istedi ancak itfaiye önce yangına müdahale edeceğini belirterek polis aracına su vermedi. Daha sonra bölgeye gelen itfaiye ekipleri polis ekiplerine su takviyesi yaptı.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR