Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Bu kez hoplaya zıplaya değil baygın uçtu

Her yıl yumurtalarını bırakmak için derelerin aksi istikametinde uçarak giden 120 adet inci kefali, turizm fuarına bayıltılarak ve uçakla götürüldü.

09 Aralık 2012

Her yıl yumurtalarını bırakmak için derelerin aksi istikametinde uçarak giden 120 adet inci kefali, İzmir ’deki turizm fuarına bayıltılarak ve uçakla götürüldü.
İzmir Uluslararası Fuarı’nda önceki gün başlayan ve bugün son bulacak Travel Turkey İzmir 2012 Turizm Fuarı ve Konferansı’nda Türkiye ’nin pek çok şehri, değerlerini ve simge olmuş ürünlerini sergiliyor. Birbirinden ilginç stantların yer aldığı fuarda Van ’ın simgelerinden inci kefali hemen dikkatleri çekiyor.
Çünkü inci kefalleri dev bir akvaryumun içerisine ilk kez girdi. Üstelik 120 adet inci kefali, Van’dan İzmir’e zorlu bir yolculukla getirildi. İnci kefallerini İzmir’deki fuara getirme fikri Van Vali Yardımcısı Atay Uslu’ya ait. Ancak canlı balıkların transferi ile ilgili tüm teknik konularla da Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı ilgilendi.

Adaptasyon süreci oldu
Prof. Sarı, inci kefallerinin İzmir serüvenini şöyle anlatıyor: “Balıkları fuara getirmek için ağlarla avladık. Bu balıklar Van Gölü’nün suyuna alışmış tatlısu balıkları. Gerekli izinleri aldık. Avladığımız inci kefallerini damacana suyunu koyduk. Bir adaptasyon süresi oldu. Daha sonra balıkları bayılttık. Taşıma kaplarına koyduk. İçlerine 6 saat yetecek kadar oksijen koyduk. Tüm masrafları Van Valiliği karşıladı. Amacımız inci kefallerini görünür kılmaktı. Fuarda da bu amacımıza ulaştığımıza inanıyorum. İnci kefalleri herkesin ilgisini çekti.” Prof. Sarı, yakaladıkları inci kefallerini geri götürmeyeceklerini, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’ndeki yetkililere teslim edeceklerini söyleyerek, “Çünkü buradaki insanların bu balıkları tekrar görme şansı yok” dedi. Van Vali Yardımcısı Uslu da, inci kefalinin Van’ın önemli simgelerinden olduğunu belirterek, “İnci kefali sadece Van’ın değil, Türkiye’nin de simgesi. Türkiye’nin tanıtım filminde mutlaka inci kefali de olmalı” dedi.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR