Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Muhtar adayları yasak dinlemedi

İstanbul'da erken saatlerden itibaren sandıkları dolaşan muhtar adayları, seçim yasaklarını dinlemedi. Kimi slogan atarak kimi de seçmene yardım ederek oy toplamaya çalıştı

30 Mart 2009

İSTANBUL - Muhtar adayları seçimi kazanmak için gün boyu canhıraç çalıştı. Adaylarının kimisi slogan atarak seslerini duyurmaya çalışırken kimisi oy pusulası dağıtıyor kimisi ise seçmenlere oy verecekleri sandığı kolayca bulabilmeleri için yardım ediyordu.
İstanbul’da dün sabahın erken saatlerinden itibaren yollara düşen seçmenlerin bazıları nüfus kâğıtlarında TC Kimlik Numarası yazmadığı için sandıktan geri dönmek zorunda kaldı. Çevredeki nüfus müdürlüklerine gidip ‘nüfus kayıt örneği’ alan seçmenleri burada uzun kuyruklar bekliyordu.

Kimliğine numara yazdı
Beşiktaş Anadolu Lisesi önünde eşinin nüfus müdürlüğünden dönmesini bekleyen 77 yaşındaki Hatice Sayer, “Elimizde nüfus örneğimizin fotokopisi vardı, sağlık karnemizde de numara yazıyordu kabul etmediler” dedi. TC Kimlik Numarası için nüfus müdürlüğüne kadar gitmeyip, nüfus kâğıdına numarasını kendi yazanlar da vardı. Nüfus kâğıdının üzerine başka bir kâğıda yazdığı TC Kimlik Numarasını yapıştıran 86 yaşındaki Müjgan Erol, yürümekte zorlandığı için nüfus müdürlüğüne gidemediğini belirterek “Eczacı çocuk yapıştırdı. Hastayım. Kim gidecek kimlik numarası çıkaracak” dedi.
Oy vermek için okullara giden seçmenler kalabalığın yanı sıra, ilginç görüntülerle de karşılaştı. Pek çok okulun kapısında bekleyen, koridorlarında dolaşıp insanlarla konuşan muhtar adayları ve destekçileri, sloganlar eşliğinde üzerlerinde isimlerinin yazılı olduğu kâğıtları zarfa koyulacak şekilde katlayıp seçmenlere sunuyordu. Okulların koridorları bu kâğıtlarla doluydu. Bağcılar’daki Fatih Mahallesi muhtar adayı Mikail Çakır “Ne aliminyum ne bakır, muhtarınız Mikail Çakır” sloganıyla dikkatleri topladı. Bağcılar’daki Mehmet Akif İlköğretim Okulu önündeki Mahmut Bey Mahallesi muhtar adayı Mehmet Baskı yaptıklarının seçim günü yasak olduğunun farkında olmasına rağmen buna mecbur kaldıklarını söylüyordu: “Herkes dağıtıyor, çok haklısınız. Ama içerde oy kâğıtlarımız başka adayların adamları tarafından çalınıyor. Bu nedenle biz de bu yönteme başvurmak zorunda kaldık. Zaten kimseye zorla bir şey vermiyoruz, insanlar bizi tanıyor, bizi burada görünce de gelip oy kâğıtlarını alıyor. Ben de bu işi yapmaktan çok rahatsızım. İçeride muhtar adayları için de oy pusulaları bulunsaydı böyle olaylar yaşanmazdı.”
Aynı yerde babası aza adayları arasında olan bir adaysa  oy kâğıdı dağıtma nedenlerini şu sözlerle açıkladı: “Şimdiye kadar çalıştık, para, emek harcadık. Şimdi de sonuna kadar çalışmak zorundayız. Çünkü içerde yeteri kadar oy kâğıdı yok. Yasaksa bile ben bunu bilmiyordum. Şu durumda da yapacak başka bir şeyimiz yok” Kâğıt dağıtanlardan bazıları ise bunun yasak olduğu hatırlatıldığında tepki gösterdi.
Üsküdar Lisesi’nde oy kullanmaya gelenlerden biri de İcadeye Mahallesi’nin muhtar adayı yürüme engelli Önder Elbir’di. Kendi lehine sloganlar atan Elbir, seçimler konusunda kendinden son derece emindi: “İcadiye’nin dört dönemdir muhtarıyım. Sıkıntı yok. Üsküdar’ı da eski başkan Saadet Partisi’nden Yılmaz Bayat alır.”

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR