Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

ÇYDD'nin en tuhaf suçu!

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) iddianamesinde dernek, doğu ve güneydoğuya burs vererek 'ayrımcılık' yapmakla suçlandı.

14 Aralık 2010

Ergenekon savcıları, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin (ÇYDD) doğu ve güneydoğudaki yoksul Kürt öğrencilere burs vermesini, ‘yalnızca bu bölgelerdeki öğrenciler desteklediği’ iddiasıyla ‘ayrımcılık’ diye nitelendirdi ve gerekli soruşturmanın yapılması için Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı’na gönderdi.
Savcılar ayrıca ÇYDD’nin 10 binleri geçen bursiyerlerinden 30’unun Terörle Mücadele Şubesi kayıtlarına göre kimi eylem ve gösterilerde adlarının geçtiğini belirtti. Şüpheli ya da sanık oldukları belirtilmeksizin, bu öğrencilerin tüm kimlik bilgileri iddianameye konuldu. 

1.5 yılda tamamlandı 
ÇYDD, Çağdaş Eğitim Vakfı’na (ÇEV) yönelik 13 Nisan 2009’da gerçekleştirilen operasyonla ilgili 5 sanıklı iddianame 1.5 yıl sonra bitti. Savcılar Zekeriya Öz, Ercan Şafak ve Mehmet Murat Yönder’in hazırladığı 550 sayfalık iddianamede; dernek tüzüğünün 5,13. maddesinde yer alan ‘hizmetlerin tüm bireylerin yararına açık olarak gerçekleşmesini sağlamak, bu alanlarla ilgili projeler üretmek’ hükmüne rağmen ‘çoğunlukla doğu ve güneydoğu Anadolu illerindeki okulların desteklendiği, bursların ağırlıklı olarak doğu ve güneydoğu yörelerindeki öğrencilere verildiği’ iddia edildi. 

İddianamede ÇYDD faaliyetlerinin siyasi zemine kaydığı, muhalefet partisi gibi faaliyetlerde bulunduğu, bir siyasi partinin organı gibi hareket ederek eşitlik ve tarafsızlık ilkesine uymadığı, öğrenciler arasında kılık kıyafet, düşünce, inanç gibi faktörler dikkate alındığı, yardım yaptığı veya inşaatını yaptırmış olduğu okullarda görevli öğretmenlerin eğitimlerine müdahale edildiği, toplumun genelinden ziyade belirli bir ideolojik fikir etrafında toplanan veya toplanmaya çalışan sınırlı bir kitleye yardım ve hizmet eder konuma geldiği’ savunuldu. 

Gereğinin yapılmasına... 
Bu rapor doğrultusunda Dernekler Kanunu’nun aykırı davranmak ve Türk Ceza Kanunu’nun 122. maddesinde düzenlenen ‘ayrımcılık’ suçu nedeniyle dosya ayrılarak Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Çağdaş Eğitim Vakfı’nda yapılan arama sonucu el konulan burs başvuru formlarındaki öğrenci listeleri Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünün arşiv kayıtlarından tetkik edildi ve sonuçta, çeşitli üniversitelerde öğrenim gören 79 övğrencinin kimi yasadışı örgütlere üye olmak ya da eylemlere katılmakdan işlem gördüğü de savunuldu.
 
ÇYDD’nin hesap ve işlemleri İstanbul Valiliği’nin denetimine de tabii tutuldu. Denetim raporunda ÇYDD’nin Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklananlara destek verdiği ve operasyonları protesto mitinglerinin giderlerinin bütçeden karşılandığı, serbest kalanlara destek ziyareti yapıldığı da belirtildi.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR