Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Yağmur yağdı, İstanbul'da bir baba evinin bahçesinde kanalizasyon suyuna kapıldı

19 Eylül 2008

İSTANBUL - Kurak yazın ardından hasretle beklenen ‘rahmet’, 12 milyonluk İstanbul’da ‘vahşet’ diye nitelendirilecek bir ölüme yol açtı. Sultanbeyli’de her yağmur sonrası evinin bahçesine dolan suyla cansiperane bir mücadeleye giren İsmail Esen, oğlunun gözleri önünde kalanizasyon sularına karıştı. 
Her yağışta doğayla savaşan Esen, önceki geceki sağanağın ardından da yine bahçeye fırlamıştı. Çünkü Mehmet Akif Ersoy Mahallesi Atatürk Caddesi Halikarnas Sokak’taki evinin önündeki bahçeden geçen kanala bağlanan rögar, yine çöpler ve otomobil lastikleriyle dolmuştu. Yağmur suları kanala giremeyince evin önünde 1.5 metre yüksekliğinde su birikmişti. Daha önce defalarca bu sorunu yaşadığı için künklerle bir su yolu açan 59 yaşındaki Esen, açık bırakılan künklerin önünü temizlemek istedi.
Oğlu Mehmet Esen’in, “Baba, gitme” uyarısına kulak asmadı, ama elindeki sopayla künkün önünü açarken birden suya kapıldı. 40 santimetre çapındaki künkün içinde kayboldu. Babanın cesedi 11 saat sonra bir kilometre uzaktaki rögarda bulundu. Babasının peşinden suya atlayan ve komşuları tarafından kurtarılan Mehmet Esen, dehşeti şöyle anlattı:
“Babam birden suya kapıldı. Yüzerek peşinden gittim. Bir eli dışarda, başı suyun altındaydı. Çıkarmaya çalıştım. Sıkışmıştı. Beş dakika kadar uğraştım, ama olmadı. Bir süre sonra babam da tutunamadı.”

Dilekçe de vermişlerdi
İsmail Esen Siirt’teki varlığını satıp 10 yıl önce İstanbul’a yerleşmiş,  bahçesinde kaybolduğu evi almıştı. Geçimini, yetiştirdiği hayvanları satarak sağlıyordu. Biri engelli, yedi çocuğu vardı. Evlerinin yakındaki dere ıslah edilip, yeraltına alınmıştı. Ancak rögarların tıkalı olması ve yapılaşma sonrasında rögarla bahçesi arasında künklerle bağlantı kurmuştu. Buna rağmen evleri en az 10 kez su altında kalmıştı. Esen ve komşularının imzaladığı dilekçeler 21 Ocak 2004, 19 Temmuz 2005, 14 Kasım 2007’de ilçe belediyesine gönderilmişti. 

İSKİ: Künkü kendisi koymuş 
Esen ailesi belediye hakkında suç duyurusunda bulunacak. İSKİ’den yapılan açıklamadaysa Esen’in künkü kendisinin koyduğu, olayın İSKİ ile ilgili olmadığı savunuldu.
Önceki gece etkili olan sağanakta 350 ev ve işyerini su bastı. E-5 Karayolu Cevizli mevkisinde ulaşım güçlükle sağlandı. Etkili rüzgâr nedeniyle Beyoğlu, Yeşilköy, Eminönü ve Zeytinburnu’nda bazı ağaçlar devrildi. Çok sayıda trafik kazası meydana geldi.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR