Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

'Türk bilimci' mucitlere referans oldu

Bir kol saati düşünün ki aynı anda cep telefonu, televizyon uzaktan kumandası, ipod, fotoğraf makinesi gibi işlevleri olsun. Bütün bu aletlerin işlevlerini küçük bir cihazda toplamak için çok katmanlı ortamda devrelerin tasarlanması gerekiyor.

28 Temmuz 2007

İSTANBUL - Bir kol saati düşünün ki aynı anda cep telefonu, televizyon uzaktan kumandası, ipod, fotoğraf makinesi gibi işlevleri olsun. Bütün bu aletlerin işlevlerini küçük bir cihazda toplamak için çok katmanlı ortamda devrelerin tasarlanması gerekiyor. Koç Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrşadi Aksun'un geliştirdiği 'Çok katmanlı devreleri anlamaya yarayan yöntem' burada
işe yarıyor. Aksun'un yönteminden yararlanan birçok bilim adamı bulunuyor.
Aksun'un cihazların süper bilgisayarlar kullanılmadan küçültülmesine katkı yapan çalışması Türkiye'de de karşılıksız kalmadı. Aksun, mühendislik alanında bilim adına verilen en büyük ödüllerden biri olan TÜBİTAK ödülüne layık görüldü. Ödülle birlike 25 bin YTL para ve aynı miktarda çalışma fonu da kazandı. Bu Aksun'un aldığı ilk ödül de değildi. Aksun'a 1994'te TÜBİTAK'ın teşvik, ABD'de en iyi makale, 2002 yılında da Bilkent Üniversitesi tarafından en iyi eğitmen ödülü verildi. Hayatını bilime adadığını anlatan Aksun, aldığı ödülle öğrencilerine bilgisayar ve laborotuvar malzemesi alacağını belirtti. Konuyla ilgili ilk makalelerin 1996 yılında yayımlandığını söyleyen Prof. Dr. Aksun, bugüne kadar 700 kez referans gösterildiğini bunların 300'ünün geliştirdiği bu yönteme ait olduğunu vurguladı.
'Dünya nereye ben oraya'
Aksun son ödülle ilgili duygularını şöyle dile getirdi: "İnsanların başucunda, kitaplar vardır ama benim başucumda her zaman bilimsel dergiler bulunur. Boş zamanlarımda okuduğum dergiler hayatıma yön verir. Dünya nereye gidiyorsa ben de oraya giderim. Bundan sonraki çalışmalar nanoteknoloji üzerine."
Ödül veriliyor diye bilim adamlarının çalışma yapmadığını belirten Aksun, "25 bin YTL bu tür çalışmalar için yeterli bir para değil ancak onore edici. Maddi değerinden çok manevi değeri var" dedi.
Aksun şöyle devam etti: "Laborotuvarıma Koç Üniversitesi 150 bin dolar yatırım yaptı, TÜBİTAK ile bir yıldır yaptığım çalışma için 200 bin YTL civarında bir fon sağladı. Öğrencilerim kullandığı bilgisayarların tanesi 10 bin YTL. Aldığım bu ödülle de öğrencilerime bilgisayar ve laboratuvar malzemesi alacağım"
'Basına da görev düşüyor'
Günlük yaşantıda sıklıkla cep telefonu, Ipod, MP3 çalar gibi cihazların kullanıldığını söyleyen Aksun, "Bunların nasıl çalıştığı konusunda gençlerin bilgileri yok. Oysa medya kuruluşları, akademisyenlerin desteğiyle hazırlayacakları bu tür programlarla gençlerin bilime daha çok ilgi duymasına ve bilimin günlük hayatta da konuşulabilir düzeye gelmesine katkı sağlayabilirler" diye konuştu.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR