Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Nükleer çöplüğe 3. suç duyurusu

İzmir'de Radikal'in ortaya çıkardığı 'radyoaktif kirlilik' için 3. suç duyurusu yapıldı. Greenpeace "Atıkların geldiği ülke neden araştırılmıyor" dedi.

23 Ocak 2013

Radikal’in manşete taşıdığı Gaziemir’deki radyoaktif kirlilik ile ilgili bir suç duyurusu daha yapıldı. Çevreci örgüt Greenpeace, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na, ‘nereden ve nasıl geldiği belirsiz olduğu kabul edilen atıklarla ilgili herhangi bir soruşturma yapılmadığını’ belirterek konunun soruşturulmasını istedi. Daha önce de Metalurji Mühendisleri Odası ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi suç duyurusunda bulunmuştu.
İzmir’de yaklaşık 70 yıl boyunca faaliyet sürdüren Aslan Avcı kurşun fabrikasının radyoaktif madde bulaşmış zehirli atıklarını gömdüğünü, Radikal, 3 Aralık’ta ‘İzmir’in çernobili’ manşetiyle duyurmuştu.
‘ Türkiye nükleer santralı da böyle mi yapacak?’
Greenpeace Akdeniz nükleer kampanyası sorumlusu Cenk Levi, “Burada yaşanan durum akla nükleer atıkların yasadışı ticaretini getiriyor ve bu sadece ulusal değil uluslararası düzenlemelerle de suç oluşturan bir fiil. Nükleer santral yapma iddiasında olan ülkemizde böyle bir olay yaşanıyor olması, ileride başımıza geleceklerin de bir göstergesi” açıklamasında bulundu.
Greenpeace Akdeniz’in TAEK’e karşı suç duyurusunda bulunmasının nedenleri şöyle: “Varlığı tespit edilen radyoaktif maddenin tesise nereden ve nasıl geldiğinin belirsiz olduğu kabul edildiği halde ve TAEK’e bu yönde bir ceza soruşturması başlatılmamış, yürütülmemiş olması. Büyük miktarda radyasyonlu malzemenin 2007’den bu yana, insan ve çevre sağlığı açısından güvenilir herhangi bir özel bertaraf yöntemi kullanılmaksızın tesiste bulundurulması.” 

Dosyalar ayrıldı 

Daha önceki suç duyuruları neticesinde başlatılan soruşturma kapsamında İzmir Gaziemir’deki Aslan Avcı Kurşun Fabrikası ile ilgili İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturmada savcılık ‘ayırma’ kararı verdi.
Savcılık, Aslan Avcı Kurşun Fabrikası yetkilileri hakkında, “Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme, çevreyi kasten kirletme’ suçlarından soruşturmasına devam edecek. Çevre ve Orman Bakanlığı yetkilileri ile İzmir Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, TAEK yetkilileri, Aslan Avcı Döküm San. Tic. A.Ş. yetkilileri hakkında açılması istenen soruşturmaları ise İzmir Cumhuriyet Başsavcıvekili yürütecek.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR