Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Yunus parkları ve hayvanlı sirkler kapatılacak!

01 Mayıs 2014

Hayvan Hakları’nı düzenleyen kanunla ilgili önemli değişiklikler yapılacak. Aylardır alt komisyonlarda görüşülecek kanun tasarısı son şeklini almak üzere. Yasa tasarısının haziran ayı içinde genel kurula gelmesi bekleniyor. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu 2004’te çıkarıldı. Yürürlüğe girdiğinden bu yana tartışmalara konu olan kanun için yaklaşık 10 yıldır büyük bir seferberlik yapılıyordu. Sivil toplum örgütleri, sanatçılar ve bilim insanlarının bu uğraşları son aşamaya geldi. Yeni kanunla ilgili bir tasarı metni oluşturuldu. Metinde çok önemli değişiklikler yapıldı.
Hayvan Hakları Federasyonu’nun (HAYTAP) kurucu başkanı Ahmet Kemal Şenpolat, bu değişikliklerden bazılarını şöyle sıraladı:
Hayvana yapılan kötü muamele karşısında 4 aydan 3 yıla kadar ceza öngörülüyor.
Eski mevzuatlarda ‘sahipli’ ve ‘sahipsiz hayvan’ ayrımı vardı. Sahipli hayvan mal muamelesi görüyordu. ‘Mala zarar verme’ suçundan 4 aydan başlayan hapis cezası vardı. Sahipsiz hayvanlara zarar verenlerse Kabahatler Kanunu’na göre yalnız para cezasına çarptırılıyordu. Yeni düzenlemede sahipli sahipsiz ayrımı kalkacak.
Yunus parkları kapatılacak. Bu tür parklar için bir yıllık geçiş süreci öngörülüyor. Hayvanlı sirkler olmayacak. Hayvanlar gösteri amaçlı kullanılamayacak. Türkiye ’ye bu amaçlı getirilen her türlü gösteri yasaklanacak.
Bir havyan eskiden birine zarar verdiğinde hayvan cezalandırılıyordu. (Uyutulma gibi...) Yeni kanunla sahibine ceza verilecek. (6 aydan 2 yıla kadar hapis)
Petshoplarda hayvan ticareti yasaklanacak. Ancak üretim çiftliklerine sınırlı sayıda izin verilecek.
Sahipli sahipsiz tüm hayvanlara mikroçip takılacak. Çiplerde hayvanla ilgili tüm bilgiler olacak.
‘Sokak hayvanları sorunu’ ifadesi de ‘sokak hayvanlarının sorunu’ olarak değişecek.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR