Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Rasmussen özür dilemedi: İfade özgürlüğü önemli

07 Nisan 2009

İSTANBUL - Türkiye’nin itirazları ABD Başkanı Barack Obama’nın devreye girmesiyle giderilince NATO Genel Sekreterliği’ne seçilen Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen, ‘ülkesinde Hz. Muhammet’in karikatürlerinin yayımlanması nedeniyle özür dileyeceği’ haberlerini yalan çıkardı. Rasmussen, Roj TV’nin kapatılmasıyla ilgiliyse “Eğer yeterli delil ele geçirilirse tabii ki bu televizyon kanalını kapatmak için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.
Medeniyetler İttifakı 2. Forumu için geldiği İstanbul’da dün bir basın toplantısı düzenleyen Rasmussen, “Roj TV’yi yasaklayacak mısınız sorusuna şu yanıtı verdi: “Roj TV ile ilgili olarak şu anda bir araştırma sürdürülüyor. Polis ve savcılık, iki yönden araştırma sürdürüyor. Öncelikle Roj TV ile terör örgütü PKK arasında bir ekonomik bağlantı olabilir mi? Bu araştırılıyor. İkinci olarak da Roj TV yayınlarının terör kışkırtıcılığı yapıp yapmadığı araştırılıyor. Eğer yeterli delil ele geçirilirse tabii ki bu televizyon kanalını kapatmak için elimizden geleni yapacağız. Ama tabii ki Danimarka yasaları çerçevesi içinde...”

‘Söz verdim’ demedi

Rasmussen,  Türkiye’nin NATO Genel Sekreterliği için vetosonu ‘karikatür krizi nedeniyle özür dilemeye söz verdiği’ için kaldırdığı yolunda haberler çıktığı hatırlatılıp “Böyle bir söz verip verdiniz mi?’ diye sorulunca şunu söyledi: “Bu konuda söyleyebileceğim, konferansta da söylediğim gibi, ifade özgürlüğü, özgür toplumlar için fevkalade önemli, ama aynı zamanda bizlerin başkalarının önem verdiği konulara, dinlerine, inançlarına saygı sorumluluğunu da göstermemiz lazım.”
Rasmussen, Medeniyetler İttifakı İkinci Forumu’nun ilk genel kurul oturumunda yaptığı konuşkadaysa dinlere, dini sembollere ve diğer insanların dini duygularına saygı duyduğunu’ belirtti. Rasmussen, ‘Hz. Muhammed dahil , hiçbir zaman hiçbir dini figürün insanları rahatsız edecek şekilde kullanılmasından yana olmadığını’ vurguladı.

Otelde düşünce omzu çıktı
NATO Genel Sekreteri  Anders Fogh Rasmussen Medeniyetler İttifakı İkinci Forumu’nun ilk genel kurul oturumuna kolu sargılı halde çıktı. Rasmussen’in kaldığı Çırağan Oteli’nde sabah 04.00 sıralarında merdivenlerinden düştü.  İlk müdahalenin ardından 112 Acil Servis ambulansıyla bölgedeki görevli sağlık kurumu olan Taksim İlkyardım Hastanesi’ne götürüldü. Burada ortopedi bölümünde anestezi uygulanarak, kolu yerine oturtuldu. Ardından da otele döndü. Rasmussen forumdaki konuşmasında kolu sargılı halde ilk kez izleyicilerin karşısına çıktığı için özür diledi. 

Türk doktorlara övgü

Sabahın erken saatlerinde ufak bir kaza geçirdiğini ve omzunun çıktığını söyleyen Rasmussen, Türk doktorlarının kendisine yardımcı olduğunu, çok profesyonel, yüksek kalitede bir tedavi uygulandığını anlattı.  Büyük Türk konukseverliğinden duyduğu minnettarlığı dile getiren Rasmussen, Başbakan  Erdoğan’a hitaben, “Doktorlarınızla gurur duyabilirsiniz” dedi.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR