Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

35 köylünün kömür zaferi

21 Şubat 2014

Arhavi Kavak Köyü Köprübaşı Mevkii’ne Akkömür şirketi tarafından ‘kömür eleme ve paketleme tesisi’ kurulmak istendi. Yatırımcı şirket Rusya ’dan Hopa’ya getirilen kömürü burada depolamak ve daha sonra Anadolu ’ya sevk etmek istiyordu. Proje için önce ‘ÇED gerekli değildir’ kararı alındı. 35 köylü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine dava açtı. Kararın iptal edilmesini talep etti. Ve bunu başardı.
İlk iptal kararının ardından yatırımcı şirket proje için bu kez bakanlıktan ‘ÇED olumlu’ kararı aldı. Ekim 2013’te bu kararın yürütmesi durduruldu. Rize İdare Mahkemesi, verdiği iptal kararında bölgenin verimli tarım arazisi olduğunu vurgulayarak tesisinin bu alanlara zarar vereceğini belirtti. Kararda,kömür tozlarının suya ve toprağa ağır metal atıkları bırakacağı, bu durumun özellikle organik tarım üretimini sekteye uğratacağı ifade edildi. Artvin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hazırlatılan raporda ra Arhavi Belediyesi’nin içme suyunun proje yapıldığı takdirde olumsuz etkileneceği anlatıldı.
Proje alanının etrafındaki 3 köyün tesise çok yakın olması, 200 metre uzağında bir okul ve caminin bulunması da projenin iptal olmasında önemli etken oldu. Kararda okulların bu gibi gürültü çıkaran tesislerden en az 500 metre uzaklıkta ulunması gerektiği de hatırlatıldı. Mahkeme, telafisi mümkün olmayacak zararlar doğuracağı için proje için bakanlık tarafından ÇED olumlu kararının esastan iptaline oy birliği ile karar verdi. Davanın avukatı Yakup Okumuşoğlu kararla artık bölgede kömür tesisi yapılamayacağının ortaya çıktığını belirtti.

Yarın İstanbul ’da eylem var

Arhavi Doğa Koruma Platformu’ndan Nazlı Demet Uyanık, yarın İstanbul Kadıköy’de bir eylem yapılacağını belirtti. Arhavi’nin tarihi süreçten geçtiğini hatırlatan Uyanık, “HES’ler, taş ocakları, madenler derken güzel memleketimiz tümüyle yok edilmek isteniyor. Kadıköy’de buluşuyor ve geleceğimize sahip çıkıyoruz” dedi.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR