Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

'Bizde baraj yok, su yeraltına basılıyor!'

Aras Nehri üzerindeki Yukarı Çıyrıklı Kuş Cenneti'ni araştırmak için Türkiye'ye gelen California Üniversitesi'nden sulak alan uzmanı Doç. Dr. Sean Anderson, "Türkiye'nin böyle önemli bir alana baraj projesi yapması büyük bir çılgınlık" diyor.

18 Ekim 2013

Kars ve Iğdır sınırlarında bulunan Aras Nehri üzerindeki Yukarı Çıyrıklı Kuş Cenneti'ni araştırmak için California Eyalet Üniversitesi'nden sulak alan uzmanı Doç. Dr. Sean Anderson, Türkiye 'ye geldi. Baraj tehdidi altında bulunan kuş cennetini inceleyecek olan Anderson "Türkiye'nin böyle önemli bir alana baraj projesi yapması büyük bir çılgınlık" dedi.

Yukarı Çıyrıklı Kuş Cenneti, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki en çok kuş türü kaydedilmiş kuş cenneti. Sulak alanın bulunduğu bölgede 250 kuş türü tespit edildi. Bu da Türkiye'de kuş türünün yüzde 52'sine denk geliyor. Yine bu bölgede Türkiye’deki 802 kara omurgalı hayvan türünün yüzde 40’ı tespit edildi. Bu kadar önemli bir alan olmasına rağmen kuş cenneti bölgede tarımsal amaçlı kullanılmak üzere yapılması planlanan Tuzluca Barajı'nın tehdidi altında…

Kuş cennetini uzun yıllardır takip eden California Eyalet Üniversitesi Çevre Bilimi ve Doğal Kaynaklar Yöneticisi Doç. Dr. Sean Anderson, 8. kez Türkiye'ye geldi. Anderson'la Kars uçuşu öncesinde havalimanında buluştuk. Baraj tehdidi altındaki doğunun tek kuş cennetinin dünyaca önemli bir alan olduğunun altını çizen Anderson şunları söyledi:

"Türkiye hükümetinin buraya baraj yapması son derece yanlış bir düşünce. Büyük bir çılgınlık. Anadolu'da benzer önemli sulak alanlar da vardı ancak hemen hepsi yok edildi. Burası ender kalan bölgelerden biri. 9 farklı habitatın oluşturduğu bir sinerji var. Mutlaka korunması gerekiyor."


CALİFORNİA KAYBETTİÐİNİ GERİ KAZANMAYA ÇALIŞIYOR

California'da da sulak alanların son 150 yılda yüzde 91'inin yok edildiğini belirten Anderson, şimdi bu alanların yeniden sulak alan yapıldığını söyledi. Anderson, ayrıca baraj yapmak yerine California'da nehirlerdeki suların ihtiyaç halinde kullanılmak üzere yeraltına basıldığını, yeraltı su kaynakları rezervlerinin arttırıldığını anlattı.

Anderson, barajın ömrü dolduğunda insanların daha fazla suya ihtiyacı olacağını ancak mevcut su kaynaklarının yok edileceğini anlattı. KuzeyDoğa Derneği ile beraber ücret almadan Kars ve Iğdır'da araştırmalarını yapacak Anderson, bu kez ağaç ve bitki sayımı yapacak. İncelemelerinin ardından bir rapor hazırlayacak.

Uzun süredir bölgede çalışmalarını sürdüren ve Doç. Dr. Anderson’la çalışan KuzeyDoğa Derneği kurucusu ve Utah Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu da alanın Ramsar Sözleşmesi'nde yer alan kriterlerin 4'ünü karşıladığını belirtti. Change.org'da imza kampanyası ile 12 bin 300 imza topladıklarını anlatan Şekercioğlu, bu imzaları Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na sunduğunu anlatarak "Ancak Eroğlu 'Barajı yapsak bile yeni sulak alanlar yapacağız' dedi. Baraj yapıldığı durumda mevcut kuşların yüzde 90'ı sulak alanı terk eder. 2 hafta önce Dünya Kuş Gözlem Günü’nde yine Aras Nehri üzerindeki Sefaköy Baraj Gölü ve çevresinde, Aras Nehri Kuş Cenneti’nden 11 kat daha az kuş vardı" dedi.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR