Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

'Deniz çekilmesi deprem alameti değil'

Deniz çekilmeleri, deprem habercisi mi? Son olarak İzmit Körfezi'nin doğu bölgesinde denizde yaklaşık yarım metrelik çekilme, deprem korkusuna yol açtı.

09 Ocak 2007

İSTANBUL - Deniz çekilmeleri, deprem habercisi mi? Son olarak İzmit Körfezi'nin doğu bölgesinde denizde yaklaşık yarım metrelik çekilme, deprem korkusuna yol açtı. Uzmanlar ise "Bu doğal bir olay" dedi.
Uzmanlar, su çekilmelerinin nedenini normal doğa olayları olarak nitelerken şu bilgileri verdi.
Prof. Dr. Ahmet Ercan (Jeofizik mühendisi): "Marmara'da bu tür çekilmeler yıllardır oluyor. Suların çekilmesi ile deprem bağlantısı kesinlikle yoktur. Küresel ısınma da yaşanan su çekilmelerinin nedeni değildir. Öyle olsaydı eriyen buzullar denizlerin şişmesine neden olurdu, çekilmesine değil. Depremle ilgili su çekilmeleri kısa zaman sonra karaya doğru ilerler. Günlerce çekildiği gibi kalmaz. Mevcut su çekilmeleri gelgit gibi normal doğa olaylarıdır. Yaptığımız enerji hesaplarına göre Marmara'da 2223 yılına kadar 7.6'dan büyük bir deprem olamaz. Küçükleri olabilir. Marmara yorgun. Korku ortamı yaratılmamalı. Deprem olacaksa eğer sularda çekilme değil ilerleme olur."
Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu (İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi): "Su çekilmelerinin dört nedeni var. Yüksek basınç, kuzeyli rüzgârlar, dere yataklarının kuruması ile yaşanan kuraklık ve medcezir. Bu nedenlerin biri veya birkaçı nedeniyle su çekilmeleri olur. Yaşanan su çekilmelerinde olağanüstü bir durum söz konusu değildir. Konuya fazla hassaslaştık. Artık karıncalara, kuşlara bile daha fazla dikkat ediyoruz. Yaşanan durum normaldir. Türkiye'de uzun süredir yağmur yağmıyor. Yüksek basınç var. Kuzeyden sular çekiliyor. Güneyde kabarmalar meydana geliyor. Bunlar olağan olaylar. Panik olacak durum yok. Herhangi bir afete işaret değil. Suyun çekilmesi sanıldığı kadar fazla da olmuyor. Düşeyde bir-iki santimetre, yatayda ise 10 metre su çekilmesi yaşanıyor."

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR