Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Tasarruf ilk bulutla unutuldu

Susuz geçen yaz döneminde çağrıları dikkate alan İstanbullular yağışlı havalarla birlikte tasarruftan vazgeçti. İSKİ'ye göre su tasarrufu kesildiği için, yağışlı günlere rağmen barajlarda su seviyesi düşmeye devam ediyor.

25 Eylül 2007

İSTANBUL - Susuz geçen yaz döneminde çağrıları dikkate alan İstanbullular yağışlı havalarla birlikte tasarruftan vazgeçti. İSKİ'ye göre su tasarrufu kesildiği için, yağışlı günlere rağmen barajlarda su seviyesi düşmeye devam ediyor. Son yağışlarla dört - beş günlük suya kavuşan barajlarda, İstanbul'un 64 günlük ihtiyacın'dan az su var.
İSKİ, Melen Projesi'ni 20 Ekim'e yetiştirmeye çalışırken bir yandan da Istrancalardan su getirme çalışmalarını hızlandırdı.
Eski tas eski hamam...
İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural, yaz aylarında su tasarrufu çağrılarına cevap veren kent sakinlerinin günde yüzde 10 oranında tasarruf yaptığını ancak gelen ilk yağışla birlikte tasarrufun bırakıldığını açıkladı. Su tüketiminin eskiden olduğunu gibi tekrar 2 milyon metreküpün üstüne çıktığını belirten Vural, endişeli:
"İstanbullular gökteki yağan yağmurları görünce 'Bundan sonra bizim problemimiz olmaz, Melen'de 20 Ekim'de nasılsa gelecek' düşüncesine kapıldı. Fakat sorun ortadan kalkmış değil. Bu yağış rejimleri devam ederse önümüzdeki yaz da aynı sıkıntılar yaşanabilir. Bunun için tek yapmamız gereken tasarruf, tasarruf, tasarruf..."
Su kesintisi yapmak istemediklerini belirten İSKİ Genel Müdürü Vural, "Her dakika suyumuz aksın, ancak boşa akan su olmasın. Buharlaşma azaldı, bu avantaj ancak bu bizi kurtarmayacak. Yağışlar lokal olduğundan ve kurak geçen yaz nedeniyle ancak toprağın nemini almaya yetiyor" dedi.
Kar yağışları şart
Kar yağışı çok büyük öneme sahip diyen Vural, "Kar toprağı emiyor ve gelen yağışlar direkt olarak havzaları dolduruyor. Bir çok baraj kurudu, birçoğu da yüzde 10 seviyelerine kadar düştü. Korkutucu bir hal" şeklinde konuştu.
İstanbul'un eylül ayında su tüketim ortalaması günde 2 milyon 100 bin metreküpe ulaştı. Oysa sıcak geçen yaz aylarında su ihtiyacı daha fazla olmasına karşın tasarruflar nedeniyle aynı oran buharlaşma hariç günde 1 milyon 800bin metreküpe kadar gerilemişti.
İstanbul'u besleyen barajların doluluk oranı da dün itibarıyla 15.61'e indi. Toplam su miktarı 134 milyon metreküp oldu. İstanbulluların günde ortalama 2 milyon 100 bin metreküp su tüketiği düşünüldüğünde, kentte ancak 64 gün yetecek su bulunuyor.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR