Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Aras Kuş Cenneti müjdesi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, baraj tehdidi altındaki Iğdır Aras Nehri Kuş Cenneti'nin Tabiatı Koruma Alanı statüsünü hak ettiğini belirtti. 249 kuş türünün tespit edildiği alanın koruma statüsüne alınması durumunda Türkiye'nin en önemli kuş cennetlerinden biri kurtulmuş olacak.

28 Temmuz 2013

2006’dan bu yana her yıl 150-180 gün boyunca bilimsel kuş halkalama ve gözlem çalışmalarıyla kuş cennetini araştıran KuzeyDoğa Derneği, bugüne kadar alanda 249 kuş türü tespit etti. Bu sayı aynı zamanda Türkiye ’deki toplam kuş türü varlığının yüzde 52’sini oluşturuyor. Devlet Su İşleri (DSİ), Doğu Anadolu Bölgesi’nin en çok kuş türünü barındıran sulak alanda tarımsal sulama amaçlı kullanılacak Tuzluca Barajı’nı yapmak istiyor. KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve Utah Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, derneğin yaptığı çalışmaları yıllardır ilgili kurumlara anlatıyor. Şekercioğlu, kuş cennetinin baraj tehdidi altında olduğunu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e ile Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ve AB Bakanı Egemen Bağış’a bildirdi.

Derneğin www.arasikurtar.com adresinden düzenlediği imza kampanyasında 10 binin üzerinde imza toplandı. Şekercioğlu, en son TÜBİTAK’ın düzenlediği Yurt Dışındaki Bilim İnsanları Kurultayı’nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’a da derneğin araştırmalarını ve baraj tehdidini anlatan bir dosya sundu. Ancak bugüne ne Başbakan’lıktan ne de diğer kurumlardan herhangi bir yanıt gelmemişti.


İlk kez Şekercioğlu’nun yaptığı başvurulardan birine, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan cevap geldi. Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü imzası taşıyan cevap metninde, “Dilekçenize konu saha ve çevresine ilişkin yerinde yapılan incelemeler ve değerlendirmeler neticesinde, genel müdürlüğümüzce sahaya verilebilecek en uygun statünün ‘Tabiatı Koruma Alanı’ statüsü olduğu kanaatine varılmıştır” denildi.


‘Doğu’nun ekoturizm merkezi olacak’
Bakanlıktan gelen cevap üzerine Şekercioğlu, şu açıklama bulundu: “Sayın bakan ve Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkililerinin konuyla ilgilenmesi sonucu burasının Doğu Anadolu’nun ilk Tabiatı Koruma Alanı olması değerlendirilmektedir. Ümidimiz, bu değerlendirmenin bir an önce resmi ilana dönüşmesidir. Bunun için, Bakan Eroğlu’nun teklifiyle Bakanlar Kurulu kararı alınması lazım. Düzinelerce bilim insanı ve yüzlerce gönüllüyle 8 yıldır yürüttüğümüz Türkiye’nin en aktif 2 kuşbilim ve kuş halkalama merkezlerinden biri olan Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi’nde halkaladığımız 45 binden fazla kuş, 3 kıtada 2 düzineden fazla ülkeye göç ederek Aras Nehri Kuş Cenneti’nin küresel önemini de gösterdi. Aras Nehri Kuş Cenneti resmi olarak Tabiatı Koruma Alanı statüsüne kavuşursa, hem Türkiye’deki kara hayvanı (omurgalı) türlerinin yüzde 40’ının kaydedildiği bu dünya çapında önemli sulak alan korunacak, hem de Doğu Anadolu’nun ilk ‘Tabiatı Koruma Alanı’ olarak bölgenin ekoturizm merkezi haline gelecektir.”

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR