Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Derinlik sarhoşluğu

Luc Besson'un filmi 'Derinlik Sarhoşluğu'na özenen Radikal muhabiri, Tahsin Ceylan ile birlikte belgesel için depremde suyun altında kalan Çınarlık'ta daldı.

22 Ocak 2012

Nesli tehlike altındaki deniz canlılarından denizatlarının Türkiye ’de ilk kez bir belgeseli çekilecek. Belgeseli, Türkiye’nin 3 tarafındaki denizlere dalan araştırmacı Tahsin Ceylan hazırlıyor. Çekimlerin büyük kısmı tamamlandı. Son görüntüler için Türkiye’de en çok denizatlarının görüldüğü Değirmendere’ye Radikal de daldı. Denizatlarının şaşırtıcı yaşamını araştırmacı Ceylan ile birlikte görüntüledik. Yalnız denizatlarını değil, 1999 depreminde sular altında kalan Değirmendere Çınarlık mevkiindeki gizemli batık kente de daldık.
Denizatları Akdeniz ve Ege’de artık hiç görülmüyor. Sınırlı bir yaşam alanı olan ve deniz çayırlarında yaşayabilen denizatlarının nesli tehlike altında. Gölcük Değirmendere’de son birkaç yıldır deniz canlılığında şaşırtıcı bir hareketlilik var. Özellikle de denizatları açısından.
İlk dalışı Tahsin Ceylan, Değirmendere Sualtı Topluluğu ve Spor Kulübü Derneği (DESSAT) Başkanı Murat Kulakaç ile birlikte yapıyoruz. Yaklaşık bir saat boyunca onlarca denizatını görmeyi başarıyoruz. 

Kaynatıp suyunu içiyorlar 
Denizatlarının 25’e yakın türü olduğunu anlatan Ceylan, bu canlı türü hakkında şu bilgileri veriyor: “Değirmendere’de bu türlerden ikisini görmek mümkün; Hippocampus hipocampus (tırtıl at) ve hippocampus guttulatus. Sırtında bir yüzgeç ve yanlarında da vektoral yüzgeç olan denizatları tutunabilmek için kuyruğunu kullanıyor. Dünyada denizatlarının doğal ortamda yumurta bırakmasının henüz görüntüsü çekilmedi. Öte yandan denizatlarının yaşadığı deniz çayırları da tehlike altında. Akdeniz’de deniz çayırı kalmadığı için denizatları yok oldu. Denizatları dünyada afrodizyak etkisi olduğu gerekçesiyle kurutulup ilaç olarak kullanılıyor. Kaynatılıp suyu içiliyor. ”

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR