Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Fikirtepe'de tedirgin bekleyiş başladı

22 Mayıs 2013

İstanbul ’da kentsel dönüşümün ‘özel dönüşüm alanı’ adı altında uygulanmaya başlandığı Fikirtepe’de yıkımlar aylar önce başladı. Bazı hak sahipleri ile hâlâ pazarlıklar devam eder, bazılarıyla da imzalar atılırken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni bir karar aldı. Tüm inşaat faaliyetleri durduruldu. Bölgenin riskli alan ilan edilmesi konusunda çalışmalar yapılacağı belirtildi. Şimdi Fikirtepeliler köşe bucak toplanmış bundan sonra ne olacağını tartışıyor.
Kadıköy’e bağlı Fikirtepe ‘özel dönüşüm alanı’ ilan edilmiş, bölgedeki eski evlerin yıkılıp yerine yeni lüks konutların yapılması planlanmıştı. Kent geneli için geçerli olan 2.50 olan imar emsali Fikirtepe için 4.14 olarak belirlendi. Müteahhit firmalar bölgeye hücum ederek hak sahipleri ile pazarlıklara başladı.
Bölgedeki en büyük projelerden birine sahip olan Anka İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Şaadettin Temel,“Afet riski kapsamına alındığında vergi, harç muafiyetleri var. Oturanlara devlet kira yardımı yapıyor. Taşınma hızlanıyor. Afet alanı ilan edilince üçte iki çoğunluğu bulunca yıkım yapılabiliyor. Bakanlık emsal konusunda değişiklik yapma yetkisine sahip. Ancak böyle bir beklentimiz yok. İmar düşerse yatırımcı az konut yapar, hak sahipleri de daha az pay alır” dedi.
Nesimi Karakoyun’un Mandıra Caddesi’nde 6 dairesi ve 2 dükkanı var. Bir müteahhit firmayla prensipte anlaşmış ancak hiç bir sözleşmeye imza atmamış: “Çünkü ne olacağını bilmiyoruz. Firmalar sürekli bizim peşimizde biri gidiyor, diğeri geliyor. ”
Kadıköy Belediyesi Başkanı Selami Öztürk ise “Bakanlık tüm işlemleri durdurdu. Gerekçesi yok. Bakanlık ‘bu iş çok uzadı, İBB bunu yapamadı, projelerin onaylanması gecikiyor, halk mağdur’ diyorsa sorun yok. Emsallerle oynarsa facia olur” dedi. İBB ise konuyla ilgili açıklama yapmadı ve konunun muhatabının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olduğunu belirtti.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR