Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Radyoaktif kirliliğin adı: Nehir hastalığı

Rusya'nın Çelyabinsk kentinde yıllarca sularına radyoaktif atık boşaltılan bölge sakinleri hep aynı hastalıktan mustarip: Nehir hastalığı.

27 Nisan 2013

Rusya ’nin Çelyabinsk kentinde, nükleer santral yakıtı üreten tesis Mayak’tan mağdur olan aileler, yıllardır mağduriyetlerini giderebilmek için mücadele ediyor. İnsanların büyük kısmı kanser. Bölgede küçük bir köyün bile 6 mezarlığı var. Devlet, ‘nehir hastalığı’ denilen radyasyondan kaynaklı sağlık sorunları yaşayanlara tazminat veriyor. Ancak yetersiz. İnsanların tedavi olabileceği tek bir hastane var. O da devlet tarafından ‘kapatılma’ tehdidiyle karşı karşıya. Mayak’ın radyasyonlu atık su bıraktığı Teça Nehri’ne en yakın köy Müslümova. Hükümet tarafından 700 evlik köy boşaltıldı. 300’ü Yeni Müslümova’ya gönderildi. Tazminat alan diğerleri bölgeyi terk etti. Ancak gidemeyenler de var.
79 yaşındaki Anastesiva, 4 köydeki 4-5 bin nüfusa hizmet veren tek hastanenin odasında yalnız başına oturuyor. O da ‘nehir hastalığı’ bulunanlardan. Yüksek tansiyonu var. Acı çektiği yüzünden okunuyor. Doktoru Tatyana Paulovna. Hastanedeki tek doktor . Paulovna’nın anlattıklarına göre, Anastesiva şanslı. ‘Nehir hastalığı’ bulunup bu kadar yaşayabilen bölgedeki son kişi. Paulovna, ‘nehir hastalığı’nın sırasıyla akciğer, mide, rahim kanserlerine, kemik problemlerine neden olduğunu söylüyor. Lenf ve tiroid kanserleri oranı da çok yüksek. Ölümlerin başlıca nedeni de yine kanser ve kalp sorunları.
Madar ve Najiya Ahmedeyov çifti, Yeni Müslümova’ya taşınan ailelerden. 17 yaşındaki çocukları Kamil, zihinsel engelli. Aynı zamanda kemik yapısında da sorunları var. Babasının da kanserden öldüğünü belirten Kamil’in annesi Najiya, 1990’lara kadar insanların nehirde yüzdüğünü anlatıyor. Köyündeki pek çok insanda Kamil’dekine benzer sorunlar görüldüğünü anlatan Najiya, soruyor: “Çocuğumuza Türkiye ’den yardım eden olur mu?”

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR