Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Okullar açıldı, dur-kalk çilesi başladı

Sokaklarda üniformalı öğrenciler, yollarda servisler, her köşe başında trafik polisi, havada helikopterler... Yollara dökülen İstanbullunun dün sabah karşılaştığı manzaraydı bu. Okulların açıldığı ilk gün İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yoğun önlemleri trafikte çok büyük krizlerin olmasını...

18 Eylül 2007

İSTANBUL - Sokaklarda üniformalı öğrenciler, yollarda servisler, her köşe başında trafik polisi, havada helikopterler... Yollara dökülen İstanbullunun dün sabah karşılaştığı manzaraydı bu. Okulların açıldığı ilk gün İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yoğun önlemleri trafikte çok büyük krizlerin olmasını engelse de, ders ziliyle birlikte İstanbul'da araç kullanmak zorunda olanların dur-kalk çilesi de başladı. Anayollarda trafik yoğundu, köprü geçişleri yaz döneminde 30-45 dakika iken dün bir saati aştı.
2 bin 582 okulda 2 milyon 322 bin 767 öğrenci dün okula başladı. 16 bin okul servis aracı trafiğe çıktı. Trafik durumunu gözlemek için biz de ilk mesai saatlerinde yollara düştük. Yaz süresince 30 ila 45 dakika arasında bir yakadan diğerine geçiliyordu. Ancak dün sabah Anadolu'dan Avrupa yakasına geçmek bir saatten fazla sürdü. Trafik yoğunluğu her zaman başladığı noktadan, kilometrelerce geride başladı. Bir buçuk saatlik dur-kalk yolculuğundan sonra İstanbul'un yeni göz nuru 'Metrobüs' hattının ilk durağı olan Topkapı'ya vardık. Yollarda en çok dikkat çekense her kavşakta görev yapan ve sayıları yetkililerin verdiği bilgilere göre 4 bin olan trafik polisleriydi. Hatta bazı noktalarda zabıta polisler de görev yapıyordu. Bir yandan da Büyükşehir'e ait iki helikopter kentin üzerinde trafiğin nabzını tutuyordu.
Metrobüs trafik yarattı
Gri parlak rengiyle 24 metrelik metrobüsler de dün E-5'i kullanan meraklı sürücülerin bakışları arasında ilk yolcularını taşıdı. İlk defa karşılaşılan metrobüs, 'dikkat çekince', iki araç kaza yaptı. Metrobüs hattının başlangıç noktalarındaki manevra bölümleri henüz hazır değildi. Uzun metrobüs araçları E-5'e çıkıp manevra yapmak zorunda kaldı. Belediye görevlilerinin E-5'e çıkarak metrobüsler için yol açma çabaları trafiğin yoğunlaşmasına neden oldu. Üç sefer yapabilen metrobüsler trafik yoğunluğu artınca seferlerine ara verdi. Belediye yetkilileri, E- 5'in kilitlenmemesi için seferlerin 06.00-10.00 ile 16.00-20.00 durdurulacağını açıkladı.
Yıllardır minibüs ve otobüslerde saatlerce yolculuk yapan kent sakinleri ise metrobüsle bir saatlik yolu 15 dakikada gitmenin keyfini çıkardı. Metrobüslerin hepsi 17 Eylül'e yetişmediği için İETT'nin 16 çift katlı ve yeni aldığı sekiz yeni 'Capacity' model Mercedes körüklü otobüsü de metrobüs hattında sefer yaptı. İki katlı İETT otobüsü şoförü Güven Özcan, ters şeritten işleyen seferlere alışmakta biraz zorlandığını ancak metrobüsün insan sağlığına olumlu etkisinin olacağı görüşünde: "15 yıldır İETT'de çalışıyorum, hiç bu kadar rahat otobüs kullanmadım. Diğer otobüs şoförleri bize imreniyor. Bir yolcu uyuya kalmıştı. 'Hanımfendi son durak' diye uyarınca, 'A ne çabuk geldik' diye karşılık verdi. Trafiksiz yol ruhumuza da iyi gelecek." Bizim de ruhumuza iyi gelsin diyerek metrobüsü test ettik. Tercihli yolda önümüzde hiçbir araç olmadan devam eden keyifli yolculuk, yaklaşık 15 dakika sürdü.
Yöneticiler mutlu
Okula gidiş saatlerinden sonra kentin yöneticileri trafikten memnundu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) trafiği izleyen Belediye Başkanı Kadir Topbaş, geçen yıl trafikte alınan önlemlerin bu yıl daha da genişletilerek uygulandığını belirterek, "Aldığımız tedbirlerle trafikte bir sıkıntı yaşanmadı. Bunun böyle devam etmesi lazım. Trafikte rahatlama var" dedi. Topbaş, trafiği rahatlatmak için şantiyeleri durduklarını, toplu ulaşım araçlarına ek seferler koyduklarını ve belirli saat aralıklarında toplu ulaşımı ücretsiz yaptıklarını, Topkapı-Küçükçekmece arasındaki metrobüs ile Edirnekapı-Sultançiftliği arasındaki raylı sistem hattını devreye soktuklarını kaydetti. Sıkıntısız bir hafta geçirileceğinin emarelerinin görüldüğünü ifade eden Topbaş, bunun böyle devam etmesi için İstanbullulardan toplu ulaşım araçlarını kullanmayı sürdürmelerini istedi. Topbaş, yılbaşından itibaren de yan yollardaki otobüs ve minibüslerin devre dışı kalacağını bildirdi.
Vali Muammer Güler ise İstanbullular'ın trafiğe çıkışta daha dikkatli davrandığını söyledi. Bazı anayollarda geçen haftaya nazaran trafiğe daha az araç çıktığının tespit edildiğini belirten Güler, bunun toplu taşıma araçlarının tercih edildiğini gösterdiğini söyledi.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR