Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

'Türkiye ezberleri bozdu'

Somali Konferansı'nda ev sahibi Türkiye, savaş ve yoksullukla mücadelede ülkeye yaptığı yardımlarla teşekkür ve övgü aldı.

01 Haziran 2012

İlki 2 yıl önce yapılan ‘Somali’nin Geleceğinin Hazırlanması: 2015 Hedefleri’ konferansının ikincisi dün İstanbul Kongre Merkezi’nde Türkiye ve Somali’den hükümet yetkilileri ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisinin katılımıyla başladı. Konferansın açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türkiye’nin Somali’de ezberleri bozduğunu belirterek, “Son bir yılda Türkiye’nin Somali’ye yaptıkları ortadadır” dedi.
Bozdağ, iç karışıklık, çatışma, açlık ve ölümle geçen 21 yılın ardından Somalililerin herkesten daha fazla normal bir yaşamı hak ettiğini vurgulayarak şöyle devam etti: “Her iki ayda bir ülkedeki yeniden imar çalışmalarını denetlemek amacıyla Mogadişu’ya yaptığımız ziyaretlerde sokakların daha fazla insan ve arabalarla dolduğuna, yeni inşaatların yapılmaya başladığına, binaların onarıldığına, insanların gülmeye başladığına, umutların yeşerdiğine şahit olduk.” BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un Somali özel temsilcisi Augustine Mahiga, Somali halkının güçlü bir çabayla, Türkiye’nin desteğiyle dünyadaki son on yıllardan beri görülen en feci felaketten çıkmayı başardığını dile getirdi. 

‘Türkiye hep arkamızda’
Somali Başbakanı Abdiveli Muhammed Ali de “Ne zaman ihtiyacımız olsa Türkiye arkamızda oldu” diye konuştu. Ali “Somali’de Türkiye’nin faaliyetleri somut bir örnek oluşturmuştur. Umarım diğer ülkeler de Türkiye’yi örnek alır. Somali yeni bir doğuşun eşiğindedir. Son 9 aydaki gelişmelerden ve barıştan dolayı çok güzel sonuçlar elde ettik” diyerek Türkiye’ye teşekkür etti. Bölgedeki yönetim boşluğunun altını çizen Muhammed Ali, şunları söyledi: “Yönetim boşluğu olursa yeniden çatışmalar başlar. Somali yeni bir doğuşun eşiğindedir. Yeniden yönetim kuracağız, yeni oluşturacağımız parlamentoda 225 kişi olacak. Somali halkı kendi yönetimini eline alacaktır.” Ali, Anadolu Ajansı’na demecinde “Başbakan Tayyip Erdoğan ’ı Somali’ye Allah gönderdi. Onun gelmesinin ardından ülkemize uluslararası ilgi arttı” ifadelerini kullandı. Somali’nin coğrafi ve stratejik önemine dikkati çeken Ali, “Ülkemiz, yeraltı ve yerüstü kaynakları açısından zengin bir ülke. Türkiye ise teknolojik olarak gelişmiş bir ülke. Bu iki Müslüman ülkenin ticari ve kültürel alanlarda işbirliği iki ülke açısından da faydalı olacaktır” dedi. Konferansın ilk gününde çeşitli başlıklarda toplantılar düzenlendi. Bugün de devam edecek konferansta Başbakan Erdoğan konuşma yapacak.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR