Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Çandarlı'yı öldürdüler

Çandarlı'nın her köşesinde atık görmek mümkün. İnsanlar şaşkın. "Bir daha denize giremeyiz" diyorlar.

31 Mart 2013

“Yazlığımı satılığa çıkarmak istiyorum”, Artık Çandarlı’da denize girmem”, “30 yılda böyle bir şey görmedim...” Bu sözler İzmir Dikili’ye bağlı Çandarlı Belediyesi sakinlerine ait. Aliağa’daki gemi söküm tersanelerindeki söküm için beklerken birbirleriyle çarpışan iki gemiden denize saçılan petrol türevi tehlikeli atıklar Çandarlı’yı derinden etkiledi. Sahilde belli bir bölüme yığılan zehirli atıklar temizlendi. Ancak 27 kilometre sahili bulunan Çandarlı’nın her köşesinde parça parça petrol türevi atık görmek mümkün. ‘Siteler bölgesinde’ bir arada yoğun şekilde olmasa da zehirli petrol atıkları taşlara yapışmış durumda. Kayaların arasında denizden gelen çöplerin içinde işçi baretinden işçi botuna, izolasyon malzemelerine kadar ne ararsanız var. Temizlik yapılan alana bakmaya gelen Çandarlılı Hüsmen Karabulut ve Mahide Karabulut, “Her yaz burada denize girerdim. Ömrümüzü burada geçirmeye karar vermeye başlamıştık. Şimdi ne yapacağımızı bilmiyoruz. Aliağa çok büyük tehdit” diyor. 

Aliağa’nın pisliği geliyor 
Mehmet Yazıcı “Aliağa’nın pisliği buraya geliyor. Mavi bayrağımız vardı ancak ben artık burada denize girmem” derken, emekli öğretmen Şehiman Kurban ise kazayı öğrenince eşiyle birlikte İzmir’den Çandarlı’ya gelmiş: “Son 2 yıldır yavaş yavaş pislikler geliyordu. Sahilin tamamında ara ara petrol var. Yazlığımı satmayı bile düşünüyorum. Bu yaz kesinlikle burada denize girmem. Çandarlı’yı öldürdüler.”
Şu ana kadar 15 kamyon petrol atığı bertarafı için Petkim’e gönderildi. Geriye kalan yaklaşık 5 kamyon atık da yarın toplanacak. Sonrasında ince temizlik başlayacak.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR