Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

İki yaka da duruldu

Radikal, Akçakale'nin karşısında Suriye topraklarında Türkiye'nin misilleme yaptığı bölgeyi görüntüledi. Hem Akçakale hem Tel Ebyad dün sakindi.

06 Ekim 2012

Türkiye ’nin Suriye’den atılan topla Akçakale’de 5 kişinin ölmesine misilleme yapmasının ardından dün sınırın iki yakasında hayatın normale dönmeye başladığı görüldü. 20 gündür bomba seslerinin eksik olmadığı ilçe dün sessiz bir gün geçirdi. Akçakale’nin karşı tarafında ise hayalete dönmüş olan Suriye’nin sınır kasabası Tel Ebyad’da ise yavaş yavaş dükkanlar açılmaya başladı.
Akçakale’de dün vatandaşlar günlük yaşantısına devam ederken, ölen kişilerin evlerinde ise taziye ziyaretleri vardı. Taziyede bulunanlar arasında 3 MHP ’li vekil de vardı. Sınırın sıfır noktasına polis şerit çekerek geçişlere izin vermedi. Ancak Suriyeliler günlük ihtiyaçlarını gidermek için sınır geçmeye devam etti.
Suriye tarafındaki Tel Ebyad’da ise 10 gün öncesine göre hareketlilik hemen göze çarpıyordu. Hayalet şehre dönen ilçede vatandaşlar evlerine dönmeye başlamış. Bazı dükkânlar açılmış. Bakkal Muhammed, Türkiye vurduktan sonra gelip dükkânını açtığını belirterek şunları söyledi: “Çatışmalar başladığında kaçmadım. Ama dükkânı açmadım. Şimdilik müşterilerim Özgür Suriye Ordusu ancak insanlar dönmeye başladı. Türkiye’nin Esad’ın güçlerini vurmasından dolayı memnunuz. Şu anda burası daha güvenli. Hiç top atılmadı.”
Sigara satan Okba Alshikh ise çatışmalar başladığında ailesiyle birlikte ilçeyi terk ettiğini belirtip ekledi: “İki gün önce döndüm. Dükkânı açtım. Çünkü artık daha güvenli burası. Herkes dönmedi tabi. Savaşta çok şeyimi kaybettim. Kuzenim öldü, kardeşim yaralandı. Evim bombalandı.” Ayakkabıcı Tarık “Şu anda burada emniyet var. Çok korku yaşadık umarım savaş bir an önce biter. Ailemle Tel Ebyad’ın dışına çatışmalar başlar başlamaz kaçtık. Türkiye İsad’ı vurunca geri döndük. Daha da buraya top atışı olmaz” dedi. Tarık, acil olarak una ihtiyaçları olduğunu ekmek almak için Türkiye’ye her gün geçtiklerini, unları olduğu taktirde fırında ekmek üretebileceklerini söyledi.  

Ordu 12 km uzakta 
Akçakale’ye düşen top mermisi muhaliflere göre Tel Ebyad’ın 12 km uzaklığındaki bir yerleşim yerinden atıldı. Türkiye’nin ‘misilleme’ yaptığı yer de tam olarak burasıydı. Yerin adı Sülük. İddialara göre Türkiye buradaki 3 askeri hedefi vurdu. Kırsal alanda konuşlanan Suriye ordusunu görüntüledim. Tel Ebyad’dan 12 km uzaklıktaki yerin yaklaşık 1 km yakınında bir köyün en ucundaki evden askeri araçlar ve çadırlar görülüyordu. Bazı iş makineleri tanklar için siper kazıyordu. 5 askeri personel taşımada kullanılan kamyon çadırların önünde hazır bekliyordu. Evlerin arkasına saklanarak birkaç dakika fotoğraf çektikten sonra bir polis aracının üzerimize gelmesi üzerine bölgeyi terk ettik.

Hatay’a havan mermisi düştü 
Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Suriye’den dün atılan bir havan mermisinin Yayladağı ilçesinde kırsal alana düştüğünü bildirdi. Ölen ya da yaralanan olmadığını belirten Lekesiz, bölgedeki askeri birlikten anında ‘karşı atış’ yapıldığını açıkladı. Suriye’den atılan bir havan mermisinin de önceki gün Altınözü ilçesine bağlı Sarıbük mezrası yakınındaki fidanlığa düştüğü öğrenildi. Suriye’de ordunun Humus’a son beş ayın en şiddetli hava saldırısını düzenlediği belirtilirken, silahlı muhalifler başkent Şam’da bir hava savunma üssünü ele geçirdiklerini ve bir savaş uçağını düşürdüklerini öne sürdü. Wall Street Journal gazetesine konuşan muhalifler, Türkiye’nin Suriye’ye düzenlendiği operasyonlarda vurulan üssün koordinatlarını Google’dan bakıp Türk subaylara söylediklerini, olayda 14 askerin öldüğünü öne sürdü. Bu arada Suriye’de ‘Özgür Aleviler’ adlı grup, rejime karşı ayaklanma çağrısı yaptı. {HATAY-ŞAM/AA-REUTERS}

BM’denŞam’ı gözeten kınama 
BM Güvenlik Konseyi, Akçakale olayıyla ilgili Suriye’yi kınadı. Ancak Rusya’nın itirazları üzerine metin yumuşatıldı. Saatler süren görüşmelerin ardından kabul edilen başkanlık açıklamasında, “Üyeler, Suriye ordusunun bombardımanı en sert şekilde kınamaktadır” denildi. Rusya’nın talebiyle açıklamada Suriye ve Türkiye’ye itidal çağrısı yer aldı. Rusya’nın itirazı üzerine müdahaleye davetiye çıkartacak şekilde ‘uluslararası barış ve güvenliğin ihlali’ yönündeki ibare çıkartıldı. Buna karşı Rusya ‘uluslararası hukukun ihlali’ ifadesine razı oldu. Uluslararası hukuka aykırı olayların yinelenmemesi istenip, Şam’dan komşularının egemenliğine saygı istendi. 14 Ekim’deki ziyareti öncesi Türkiye’ye jest yapmak isteyen Putin’in araya girmesiyle krizin aşıldığı öne sürüldü. Açıklama bağlayıcı değil. Konsey 3 Ağustos’da gösterilerin bastırılması, 27 Mayıs’ta Hula katliamı nedeniyle Suriye’yi kınamıştı. {NEW YORK/REUTERS}

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR