Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Şiddete karşı Ayasofya'da eylem

09 Mart 2012

Dün Ayasofya’da kadına uygulanan şiddete dikkat çekmek için çıplak vücutlarıyla eylem yapan FEMEN üyesi dört kadın kısa sürede gözaltına alındı. Bir iç çamaşırı tanıtımı için Türkiye ’ye gelen FEMEN’in İstanbul ’da eylem yapacağı kulaktan kulağa yayılmıştı. Gizli tutulduğu söylenen eylemin Ayasofya’da yapılacağı kısa sürede öğrenildi. Tam 12.00’de yapılacağı söylenen eylem için polis, medya , destekçiler ve eyleme karşı tepki göstermek gelen insanlardan büyük bir kalabalık oluşmuştu. Kadın polislerin ağırlıklı olduğu Ayasofya önünde ‘Burada soyunamazlar’, ‘Polis izin vermez’, ‘Vatandaş tepki gösterir’ söylentileri saat 12.00 olunca anlamını yitirdi. Ayasofya’nın yanındaki tramvay yoluna gelen bir siyah aracın içinden çıkan çıplak dört kadın, koşarak ellerindeki pankartlarla gazetecilerin önüne atladı.
Polisleri gören kadınlar bir yandan slogan atarken, bir yandan da kendilerini yerlere attı. ‘Monsters because of you’, ‘H2SO4 Formula of fear’, ‘WTF?’ yazılı pankartlarla çığlık atan kadınlara, kadın polisler müdahale etti. Bir polisin “Kollarının altından tutun” demesi ise dikkatlerden kaçmadı. Çıplak kadınları çekme yarışındaki gazetecilerin polisle mücadelesi gözaltı süresini uzattıysa da bir dakika içinde dört kadın polis otosuna alındı. Eylem için çok sayıda vatandaş da Ayasofya önündeydi. Polis müdahalesinin hemen ardından Kadir Has Üniversitesi’nde öğrenci olduğunu söyleyen Beren ve Emrah adındaki iki kişi, ‘Meme açıyorsak ne olmuş?’, ‘Beğenmeyen küçük oğluna almasın’ pankartı açtı. İki öğrenci eylemlerinin ardından hızlıca uzaklaştı. 

FEMEN’e karşı eylem
Kendilerine ‘Birkaç inanan insan’ adını veren bir grupsa ‘Ahlaksızlığa hayır, aptal kadın soyunur’ yazılı bir pankart açtı. Eylemciler Ayasofya’nın önünde bir dua okudu. Eylemciler dualarını “Onları kameraya çekip televizyonlarda yayımlamak isteyenlere fırsat verme ya Rabbi” diye bitirdi. Bazı vatandaşlar da yapılan eyleme tepki gösterdi. İstanbul’a turist olarak gelen Finlandiyalı Marja Savolainan,”Türkiye’yi yıllardır muhafazakâr olarak biliyordum. Üç ayrı protesto çok ilginç geldi. Finlandiya’da da çıplak eylemlere izin verilmez. Ancak sonraki eylemler Türkiye’deki ifade özgürlüğünü gösteriyor” dedi.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR