Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Türkiye uzat bakayım kulağını

Cuma Hoca küpesi için ceza üstüne ceza aldı. İl Milli Eğitim Müdürü, 'Yönetmelikte küpe takamazsınız denmiyor ama olsun' diyor!

06 Kasım 2010

Radikal, küpe taktığı için ‘ödül töreninde terslenen, iki kınama ve maaşında kesinti cezası alan, sürgün edilmesi de gündeme gelen’

sınıf öğretmeni Cuma Toygar’ın durumunu Manisa İl Milli Eğitim Müdürü’ne sordu. İbretlik bir yanıt aldı: “Yönetmelikte küpe takma denmiyor ama geleneğimizde böyle bir şey yok.”

‘En uzak yere gidersin’
Manisa İl Milli Eğitim Müdürü Aziz Ersoy, ‘yaşananları’ şöyle anlattı: “Küpe takmasıyla ilgili şikayet geldi. Müfettişler soruşturma yaptı. Olayın doğru olduğu tespit edildi ve müfettişler rapor tuttu. Çağırdım Cuma’yı. ‘Hocam ben artık küpe takmıyorum’ dedi. Bakayım doğru mu söylüyorsun’ dedim. Baktım, gerçekten takmıyor. ‘Senin hakkında böyle bi teklif gelmiş, düşünüyorum, hatta en uzak yere gidersin dedim ama takmıyorsan biz de işlem yapmayız’ dedik. ”

Ersoy’a göre Cuma Hoca’nın ‘derdi başka’: “Basını kullanmak suretiyle kendisine medyada yer arıyor. Yönetmelikte erkek öğretmenler küpe takıp takmama ile ilgili bir madde yok. Ancak bayanlar için bile takıların sade olması tanımı getirilmiş. Kimsenin aklına erkek öğretmenlerin küpe takıp takmayacağı gelmemiş. Geleneğimizde böyle bir şey yok. Olayı idarede aramak yerine karşıdaki insanın tutum ve davranışlarına da bakmak gerekir. Yarın da bir sakallı gelmeye kalktı. Olmaz. ‘Öğretmen giyimi kuşamıyla, davranışıyla öğrenciye örnek olan’ demektir.”

Maldan’ın ‘suç’u ne!
Cuma öğretmen hakkında müfettişlerin hazırladığı raporda yeni görev yeri Maldan Köyü İlköğretim Okulu olarak belirtiliyor. Ancak bu karar henüz Cuma öğretmene tebliğ edilmemiş. Milli Eğitim Müdürü Ersoy, “Manisa’ya dönünce Cuma Hoca hakkındaki görev değişikliği kararını müfettiş raporunun uygulanıp uygulanmayacağını vali beyle konuşup değerlendireceğiz” dedi. Peki maden Cuma Hoca ‘sakıncalı’, gittiği yerde de ‘sakıncalı’ olmayacak mı? Bu sorunun yanıtı meçhul. Ama Cuma Hoca’nın kulağına gelenlere göre zaten Maldan Köyü de “Küpeli hoca istemeyiz” diyor.

Cuma Hoca anlatıyor
Manisa’nın merkezindeki Necatibey İlköğretim Okulu’nda çevre gönüllüsü olarak tanınan sınıf öğretmeni Cuma Toygar, ‘küpe’ meselesini anlattı: “Öğrencilerime insanların farklı yaşantıları olabileceğini söyledim. Yazgülü adındaki bir öğrencim ‘hocam o zaman küpe takar mısınız?’ dedi. Ocak ayından sonra ben de küpe takmaya başladım. Öğrencilerim de beğendi, benim de hoşuma gitti. Bir daha da çıkarmadım.”

“Mayıs ayında en çok pil toplayan öğretmen olarak ödül alacağım törende mayı beklerken vali bey benim küpelerimi gördü. Ödül vermedi ve beni uyardı. Hakkımda soruşturma başladı. İl Milli Eğitime çağrıldım. Müdür Aziz Ersoy, yanında misafirleri de varken beni aşağıladı.”
Cuma Hoca çok kararlı:

“Bugüne kadar bana iki kınama cezası gönderildi. Para cezası da geldi. Maaşımın 3o’da biri olan 66 TL kesildi. Bu karara itiraz ettim. İtirazım reddedildi. Para cezasında küpe ile ilgili bir suç değil, ‘verilen emir ve görevleri kasıtlı olarak yerine getirmediği’ yazıyordu. Bana verilen Para cezasını ödedim ancak para ve kınama cezalarının geri alınması için hukuki mücadele başlatacağım. Eğer sürgün edilmem gündeme gelirse buna karşı da dava açacağım.”

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR