Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

İstanbul, Türkiye demek

08 Haziran 2011

Seçimlere dört gün kala, İstanbul 1. Bölge’deki yarış da giderek hız kazandı. ‘Türkiye’yi kazanmak, İstanbul’u kazanmaktır’, ‘İstanbul küçük Türkiye’dir’ gibi ifadeler, siyasetçiler için İstanbul’un ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. İstanbul, seçimlerde çıkaracağı 85 milletvekili sayısıyla, kuşkusuz siyasi çekişmenin en fazla yaşandığı il. Büyük mitinglerin yapıldığı, ‘çılgın projelerin’ açıklandığı kentte 9 milyon 300 binden fazla seçmen mevcut.
3 bölgeden oluşan İstanbul 1. Bölge’de Adalar, Ataşehir, Beykoz, Çekmeköy, Kadıköy, Kartal, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sultanbeyli, Şile, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar olmak üzere 14 ilçe bulunuyor. Kent, seçim arifesinde partilerin meydan doldurma yarışına da sahne oluyor. İstanbul’a ‘2 yeni şehir’ kurulması, Marmara’yla Karadeniz’i birbirine bağlayacak ‘Kanal İstanbul’, AKP için kentlilere önemli bir seçim vaadi oldu. Öte yandan çılgın projeler, pek çok sivil toplum örgütü ve meslek odasının tepkisini de çekti. 1.Bölge’de, İstanbul genelinde de olduğu gibi, AKP’nin üstünlüğü var. Şu anki duruma göre 14 belediyenin 9’u AKP, 5’i CHP’li. 1. Bölge’deki bazı belediyelerde soluk kesen bir seçim yaşanacak. 

BDP oyları bölmedi
AKP 1. Bölge adayları Recep Tayyip Erdoğan, Egemen Bağış, İdris Güllüce, Erol Kaya, Mihrimah Belma Satır, Mustafa Ataş, Muhammed Çetin, Alev Dedegil gibi isimlerden oluşuyor. CHP ise 1. Bölge’de Gürsel Tekin, Osman Taney Korutürk, M. Akif Hamzaçebi, Ayşe Eser Danışoğlu, Şafak Pavey, İlhan Özkes, Fatma Nur Serter, Mahmut Tanal ile yarışıyor. MHP ise Engin Alan, Bülent Didinmez, Durmuşali Torlak, Hayrettin Nuhoğlu, Kadir Boy, Fuat Fettahoğlu, Bahar Argın, Mehmet Korutürk gibi isimlerle seçmenin karşısına çıkıyor.
CHP, 1. Bölge’de Kadıköy, Adalar, Ataşehir, Kartal, Maltepe gibi güçlü olduğu ilçelerden yoğun bir oy potansiyeli bekliyor. AKP ise iddialı olduğu Üsküdar, Tuzla, Beykoz, Ümraniye, Çekmeköy, Pendik, Sultanbeyli, Şile, Sancaktepe ilçelerindeki seçmenden oy bekliyor. 1. Bölge’deki bazı belediyeler için AKP ve CHP’nin oldukça sıkı bir rekabet içinde olacağı tahmin ediliyor. Adalar, Çekmeköy, Beykoz ve Ataşehir, bunlardan bazıları.
İstanbul’un en kalabalık ilçelerinden Ümraniye’de ise AKP açık ara önde. Sultanbeyli ve Şile’de de AKP’li seçmenler çoğunlukta.
BDP ise 1. bölgeden oylarını bölmedi ve tek aday olan Sebahat Tuncel’i bağımsız aday olarak gösterdi. 1. bölgenin önemli bir diğer bağımsız adayı ise, halen tutuklu bulunan gazeteci Tuncay Özkan.

Milletvekili sayısı: 30
Seçmen sayısı: 3 milyon 372 bin 665
Mevcut Dağılım: Toplam 24 milletvekili: AKP 13, CHP 8, MHP 2, Bağımsız 1
(Mehmet Ufuk Uras)




BAÐIMSIZ: Sebahat Tuncel: Emek, Özgürlük ve Demokratik Bloku bağımsız adayı. DTP kurucu üyesi.
Ahmet Tuncay Özkan: Gazeteci. Ergenekon soruşturması kapsamında halen Silivri Cezaevi’nde.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR