Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Metrobüste 'fıkra gibi' aklama!

24 Mayıs 2009

İSTANBUL - İETT, Hollanda’dan alınan Phileas marka otobüslerle ilgili eleştirileri yalanlamak için basını gezintiye çıkardı. Ancak içi gazeteciyle dolu Phileas metrobüs Edirnekapı’ya yaklaşırken, hemen önündeki aynı marka araç bozuldu. Uzunca bir kuyruk oluşurken, iki araç metrobüsleri seyrederken kaza yaptı.
Metrobüs hattında halen Mercedes Capacity ve Hollandalı Phileas marka 300 otobüs kullanılıyor. İETT, hat için 50 tane Phileas aldı. Bunların 38’i Türkiye’ye geldi. 23’ü sefere kondu. 15’i garajda. Her gün ‘bir’ adeki test edilip sefere koruluyor. 12 Phileas’ın da Hollanda’dan gelmesi bekleniyor.
İstanbullu Mercedes Capacity’lerin tanesine 415 bin avro ödedi. Tanesi 1.2 milyon avrodan alınan Phileas’larsa ‘rampa çıkamadıkları, fiyatı pahalı oldukları ve sık sık arızalandıkları’ gerekçesiyle eleştiriliyor.
İETT Genel Müdürü Mehmet Öztürk, eleştirileri bitirmek için İETT’nin Edirnekapı garajında bir basın toplantsı düzenleyip soruları yanıtladı.
Ardından da Phileas marka metrobüsle Söğütlüçeşme - Edirnekapı arasında gezi düzenledi. Phileas marka otobüsün Haliç’te kalması konusunda Öztürk, “Eğitimsiz şoför hatasıydı, yanlış butona basmış” dedi. Phileas’ı üreten VTL firması yetkilileri basit hortum kopması demişti.
Phileas’ların yolcu kapasitesi konusunda Öztürk “Bu otobüsler maksimum 280 yolcu alıyor, AB’de metrekare başına altı yolcu hesaplanıyor. Biz sekiz kişi hesapladık” diye konuştu. Ancak yine de ekledi: “Bunlardan bıktık, bir daha almayız!” Öztürk bir de müjde verdi: “Avcılar-Beylikdüzü hattının da yeni okul dönemine kadar yetiştirilecek. Böylece metrobüsün günlük yolcu kapasitesi 1 milyona çıkacak.”
Öztürk ardından Phileas’la gazetecileri Edirnekapı-Söğütlüçeşme hattında gezdirdi. Dönüş yolunda metrobüs, Edirnekapı’ya varmadan durdu. Bekleyiş uzayınca otobüsler hat boyunca birikmeye başladı. Gazeteciler araçlardan inerek beklemenin nedenini öğrenmek için ön tarafa ilerledi. Önde bir Phileas’ın bozulduğu öğrenildi. Bekleme yaklaşık 10 dakika sürdü, kuyruk daha da uzadı. Öztürk ise sorumlunun yine ‘o buton’ olduğunu açıkladı: “Şoför yanlış butona basmış. Bekleme oldu, insan hatasıdır, araçtan kaynaklanmadı.” Bu esnada uzun kuyruk oluşturan metrobüsleri izleyen E-5 üzerinde iki araçta kaza yaptı. Herhangi bir yaralanma olmadı.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR