Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

TTK'nın ocaklarında bugün eylem var

26 Mayıs 2010

İSTANBUL - Zonguldak Kilimli’deki Karadon Maden Ocağı’nda patlamanın meydana gelmesinin ardından kurtarma çalşmalarının devam ettiği sırada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, ‘taşeronlaşma tartışmaları’ nedeniyle basına verdiği bir brifingde ‘hazırlık hizmetlerinin çok uzun yıllardır özel şirketlere verildiğini’ söylemişti. Ancak Genel Maden İş Sendikası Genel Başkanı Ramis Muslu, “Taşeronlaşma 2004 Maden Kanunu ile başladı. Bu tarihten önce taşeronlaşma yoktu. Bakan doğru söylemedi” dedi. Muslu, TTK bünyesindeki üç taşeron şirketin hak edişlerinin ödenip işlerine son verilmesi için bugün eylem yapacaklarını söyledi.
TTK bünyesinde üç taşeron şirketin olduğunu belirten Muslu şöyle devam etti: “Kozlu ve Üzülmez bölgesinde ‘Star’ diye bir şirket var. 350 çalışanı var. Burada örgütlendik. Yetki istedik. Şirket itiraz etti, ‘Ben inşaat firmasıyım, maden iş kolunda çalışmıyorum’ dedi. Ama madende çalışıyor. Yetki için mahkemeye verdi. Bu şirketin dışında Karadon’da Yapıtek, Kasvet diye Armutçuk Maden Ocağı’nda çalışan bir şirket daha var. Buralarda da yaklaşık 120 kişi çalışıyor. Yani üç şirkette toplam 590 maden işçisi çalışıyor.”
Muslu, işçilerinin taşeronlaşmayla eğitimsizleştirildiğini savunarak “İşçi eğitimi TTK’da her yıl devam ediyor. Ama bu üç şirkette eğitim filan yok. Akşam işçi buluyor, sabah ocağa indiriyor” dedi.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR