Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Manavagat'ta taşlı silahlı HES çatışması

Manavgat'ta HES protestosu sırasında köylüler özel güvenlik tarafından taşlandı, havaya ateş açıldı. Şirket: Güvenlik kendini korumuş.

11 Ekim 2013

Antalya’nın Manavgat ilçesinde Ahmetler Köyü’nde bulunan Ahmetler Kanyonu’na yapılması planlanan HES için köylüler ayağa kalktı. HES şirketini protesto etmeye giden köylüler beklenmedik taş yağmuruna tutuldu. Bir çalışan, köylüler yaklaşmasın diye havaya ateş açtı. Atılan taşlar köylüleri yaraladı.
Ahmetler Kanyonu’nun bulunduğu vadiye hidroelektrik santral (HES) yapılması planlanıyor. Yaklaşık 2 yıldır köylüler projeye karşı çıkıyor. İş makinelerinin vadiye girmesi üzerine Ahmetler Köyü sakini yaklaşık 200 kişi kadınlı çocuklu, çalışmaların yapıldığı alana gitti. Ancak köylüler beklemediği bir tepkiyle karşılaştı.
Yaralılardan Ayşe Vural, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Kadın çocuk tüm köylü gittik. Kavga niyetimiz yoktu. Hazırlık yapmışlar. Bizi taş yağmuruna tuttular. İlk yaralanan ben oldum. Bizde taş - sopa yoktu. Çok yaralanan oldu. Alnıma 6 dikiş attılar. Bir arkadaşım bilincini kaybetti. Ben pazarcıyım. Toprağımız bereketli. Üzüm üretip satıyorum. Karadeniz’de HES’ler yapıldıktan sonra sular kesiliyor. Susuz köyde hayat olur mu? O kadar güzel ki buralar, yabankeçileri yaşıyor. Bir insan gelip iki saat burada dursa doktor tedavisi almış gibi olur. Suç duyurusunda bulundum. Ölürüz de biz bunu yaptırmayız.”

Sopaları da vardı

Atılan taşlardan beyin travması geçirdiğini söyleyen Ayhan Demir ise şunları dedi: “30 özel güvenlik vardı. Bizim yanımızda bir çakı dahi yoktu. Barışçıl bir eylem yapmaya gittik. Vardığımız anda, ‘Ulan siz kimsiniz, buraya biz geldik, kanınızı dökeriz’ diye tehditkârca bağırmaya başladılar. Sopaları vardı. Karşı karşıya geldik. Köylü de elinden geldiğince sabır gösterdi. Ancak bir anda ortalık karıştı. Gökten dolu yağar gibi taş yağmaya başladı. Önceden taşları ırmağın kenarına hazırlamışlar. Onların attığı taşları biz de geri attık. Taşeronda çalışan bir mühendis havaya iki el ateş etti. ‘Durdurun bu olayı, daha fazla gelirseniz üzerinize sıkarım’ dedi. İş makinesini de üzerimize sürdüler. Kaçıştık sağa sola. Kafamdan yaralandım. Sivri taş beynime kadar inmiş. Beyin travması geçirdim. 7 dikiş atıldı. Hastaneden rapor aldım. Jandarma ifademizi aldı. Savcılığa suç duyurusunda bulundum.”
Olayların üzerine bölgeye jandarma gitti. İki silaha el konuldu. Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu, “Halk 2 yıldır bölgede HES istemediğini bütün demokratik haklarını kullanarak hem yurttaşlara hem adli makamlara hem de bürokrasiye anlattı. Ancak her nedense HES’çi şirket devletin de himayesiyle HES yapmakta ısrar ediyor” şeklinde açıklamada bulundu.
Öte yandan HES projesi sahibi firma yetkililerinden Hakkı Tatoğlu ise yaklaşık 3 aydır bölgede olduklarını ve defalarca köylülere projenin zararı olmadığını anlattıklarını belirtti. Tatoğlu, “Derdimizi anlatamadık. Geçenlerde yine makinelerimize saldırıda bulundular, işçilerimizi dövdüler. Bugün de araçlarımız darp edildi. Taşlarla zarar verildi. Güvenlik görevlilerimiz de can güvenlikleri için karşılık verdi” dedi.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR