Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Asansörler inip çıkıyor ama 540 metreden ses yok

Genç mühendis Koray, aslında aşçı olan Trabzonlu Ahmet, iki çocuk babası Murat... Yerin 540 metre altında mahsur kalan ve sayılarının 30 olduğu sanılan işçilere henüz ulaşılamadı. Zamanla yarışan 400 kişilik kurtarma ekibinin karşısına dev bir göçük çıktı

19 Mayıs 2010

ZONGULDAK - Mühendis Koray, 20 yıl madende çalışıp emekli olan babasının izinden gitti. Önce Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’nde iki yıllık Maden Teknisyenliği, ardından da dikey geçişle Selçuk Üniversitesi’nde Maden Mühendisliği okudu. Önceleri madenciliği sevmese de babasının da telkinleriyle işine alıştı. Dört buçuk yıldır TTK’nın taşeronlarından biri olan Yapı -Tek’te çalışıyordu. Pazartesi sabahı, her zamanki gibi sabah saat 08.00’de işine gitti. Öğle saatlerine kadar çalıştılar. Bir arkadaşının “Hadi öğle yemeğine gidelim” sözüne karşılık, “Sen git, ben sonra gelirim” dedi. Ancak arkadaşının çıkmasının hemen ardından patlama oldu, 28 yaşındaki mühendis bir daha yukarı çıkamadı. Şimdi babası Turan Kebapçı, gözyaşları içinde oğlunu bekliyor:
“Ben 20 yılımı verdim, ‘Alışırsın oğlum’ dedim. 10 gün bilgisayar kursuna gitmişti. Pazartesi günü  daha yeni işbaşı yaptı. Bekliyoruz, Allah’tan ümit kesilmez. Ama umudum yüzde 1...”
Yerin yüzlerce metre altına inen dev bir asansör... Ve o asansöre umutla bakan yaşlı gözler. Kiminin eşi, kiminin oğlu, kiminin kardeşi o kara delikte. Herkes yerin 540 metre altında meydana gelen patlamada mahsur kalan 30 işçiden bir yaşam haberi almayı bekliyor. ‘Kafes’ adı verilen dev asansörün yeryüzüne her çıkışında acılı yürekler heyecanlansa da beklenen o iyi haber bir türlü gelmiyor. 

Henüz kömür çıkarılmıyordu
Türk Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında önceki gün meydana gelen grizu patlamasının ardındankurtarma ekipleri aralıksız çalışıyor ancak hâlâ patlamanın olduğu noktaya ulaşılamadı.
Zonguldak Kilimli’de bulunan maden ocağı, TTK tarafından Yapı-Tek adlı müteahhit firmaya ihaleyle verilmişti. Patlamanın meydana geldiği Karadon Maden Ocağı’nda henüz kömür çıkarılmıyordu. Taşeron şirket 540 metre yerin altına inilen mesafede yeni kömür çıkarılması için galeri sürme işini yapıyordu. Yani önce galeri oluşturulacak ve ardından TTK personeli orada yeni yataklarda kömür üretimi gerçekleştirecekti. Taşeron şirkete bağlı işçiler galeri açmak için patlatma da yapıyordu. Önceki gün öğle saatlerinde yapılan patlatmadan yaklaşık 30 dakika sonra grizu patlaması meydana geldi.
Patlamanın ardından yüksek basınçla birlikte Karadon’daki ‘kafes’ adlı, yerin altına inmeye yarayan asansör kullanılamaz hale geldi. Bu nedenle kurtarma çalışmaları buradan yapılamayınca Karadon Maden Ocağı’nın yeraltından birleştiği yaklaşık 2 bin 500 metre mesafedeki diğer bir maden olan Gelik Maden Ocağı’na yönelindi. Buradan yeraltına inen kurtarma ekipleri ilk önce madende biriken zehirli karbonmonoksit gazını temizlemeye çalıştı. Dün sabah saatlerinde bu temizliğin bittiği açıklandı. Ardından da göçük oluşan yerin açılması için çalışmalara başlandı.

Dinçer: İhmal var mı, bilinmiyor
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile Enerji Bakanı Taner Yıldız da bölgede çalışmaları izliyor. Dinçer, 400 kişilik kurtarma ekibinin elinden geleni yaptığını belirterek şöyle devam etti:
“Göçüğün olduğu bölgeye ulaşıldı. Havalandırma temin edildi. Sabahleyin ilk kazma vuruldu, Göçüğün temizlenmesine başlandı. Her türlü çabayı sarf ediyoruz. Sükûnet tavsiye ediyoruz. Dün, saat 13.28’de grizu patlaması oldu. Onun dışında patlama yok. Henüz göçüğün büyüklüğü konusunda ve işçilerimize nasıl ulaşacağımız konusunda elimizde yeteri kadar bilgi yok. Her türlü çabayı sarf ediyoruz. Göçüğün olduğu yerdeyiz, umudumuzu koruyoruz. Çünkü metan gazının olmadığı bölümlerin olduğuna dair bilgiler var elimizde. Ümit ediyorum ki işçilerimiz o bölgededirler. Umudumuzu kaybetmeye hiç gerek yok. İnşallah korktuklarımız başımıza gelmez.”
Basının “İhmal var mı” sorusunu ise Dinçer, şöyle yanıtladı:
“Teknik düzeyde ihmal görünmüyor. Çünkü en son ekim ayında burada çok kapsamlı denetim yapılmış. Herhangi eksiklik görülmemiş. Bu açıdan bakıldığında burası kamu kurumu ve iş güvenliği konusunda profesyonelce çalışılan bir alandı. Bizim gördüğümüz bir şey yok şu anda. Ancak patlamada bir ihmal, hata var mı onu göçüğü kaldırdıktan sonra göreceğiz.”
Maden ocağının yeni açıldığına yönelik iddiaların sorulduğu Bakan Dinçer, şöyle dedi:
“Kömür ayağına giderken galeri açılıyordu, o sırada patlama oldu. Ocak yeni değil. Burada iş yapan müteahhit yeni değil, yıllardır çalışıyor.”

Yeni bir sayı sürprizi olabilir!
Mahsur kalanları sayısı sürekli değişmişti. Sayı ilk anda 15, sonra 25, akşam 32, gece de 30 olarak açıklanmıştı. Ömer Dinçer, bu çelişkiye ilişkin “İlk bilgilerimiz 32 olduğu yönündeydi, sonra isim isim yapılan tespitlerde 30 kişi olduğunu biliyoruz ama sürpriz bir şekilde aşağıda başka isimler, insanlar var mı onu şimdi görme imkanımız yok” diye konuştu.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR