Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Dink cinayetinde Ergenekon izi ve ikinci tetikçi süprizi

Emniyet: 'Altı Ergenekon sanığı Dink davası sanıklarıyla telefon irtibatı içindeydi'. Gizli Tanık 1: 'Samast cinayet sırasında yalnız değildi...'

11 Mayıs 2010

İSTANBUL - Agos Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili davanın 13’üncü duruşmasında iki önemli gelişme yaşandı: İstanbul Emniyet Müdürlüğü, aralarında Veli Küçük ve Kemal Kerinçsiz’in de bulunduğu altı Ergenekon sanığının, Dink cinayeti sanıklarıyla ‘telefon irtibatı içinde olduğunu’ belirledi. Başka suçtan tutuklu bulunan bir tanık, cinayetin JİTEM’le bağlantılı olduğunu öne sürdü. Mahkeme tutukul sanıklar Ersin Yolcu ve Ahmet İskender’in tahliyesine karar verdi.
İkinci önemli gelişmeyse davada gizli tanıkların dinlenmeye başlamasıyla ortaya çıktı. Başka bir odadan, sesi ve görüntüsü bozularak mahkeme salonuna bağlanan ‘Gizli Tanık 1’,  tetiği çeken Ogün Samast’ın cinayet sırasında yalnız olmadığını, yanında üç kişinin daha bulunduğunu söyledi. İkinci bir kişinin daha ateş ettiğini anlatan gizli tanık sanıklar Ogün Samast, Yasin Hayal ve ağabeyi Osman Hayal’i teşhis etti.
Hrant Dink’in, 19 Ocak 2007 tarihinde öldürülmesinden üç yıl sonra, mahkemede cinayetin Ergenekon ile bağlantısı kuruldu.
Dink’in öldürülmesiyle ilgili davanın 13. duruşması dün yapıldı. Duruşmaya sanıklar Ogün Samast, Yasin Hayal, Erhan Tuncel, Ahmet İskender ve Ersin Yolcu katıldı.  Dink’in eşi Rakel Dink, kardeşi Orhan Dink, BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras ile Paris Barosu temsilcileri izleyiciler arasındaydı.
Duruşmada ilk olarak gelen evraklar okundu. Mahkeme heyeti,  daha önceki duruşmada gelen talepler doğrultusunda İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne Ergenekon sanıklarıyla Dink davası sanıkları arasında irtibat olup olmadığını sormuştu.
Emniyet’ten gelen yanıtta, ‘Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı kayıtlarına göre,  altı Ergenekon sanığının Dink Davası sanıklarıyla telefon irtibatı içindeydi’ denildi.  Emniyet TİB’den aldığı bilgilere göre Ergenekon sanıkları Veli Küçük, Kemal Kerinçsiz, Mustafa Levent Göktaş, Muzaffer Tekin, Erbay Çolakoğlu, Levent Temiz  ile Dink davası sanıklarının ilişkisini gösteren bir şemayı da mahkemeye sundu. Ancak bu sanıkların hangileri olduğu belirtilmedi.
‘Aynı anda ateş ettiler’
Evrakların okunmasının ardından, Dink davasında ilk kez, daha önce savcılığa ifade vermiş bir gizli tanık dinlendi. Gizli Tanık 1 sorulara başka bir odadan yanıt verdi. Bu sırada sesi değiştirilen ve salondaki ekrana görüntüsü bozularak yansıtılan Gizli Tanık 1, Türkçe sorulan soruları anlamakta zorluk çektiği için Ermenice çeviri yapan tercüman aracılığıyla konuştu. Gizli Tanık 1 şunları dedi:
“Dink’e ilk olarak 40-45 yaşlarında bir şahıs yaklaştı ve 3-5 saniye Dink’le konuştu. Bu şahsın el temasında bulunduğunu gördüm. Aynı anda Dink’e arkadan ve önden birer şahsın yaklaştığını, arkadan yaklaşan şahsın yuvarlak yüzlü, 1 metre 70 santimetre boylarında kısa koyu kestane renkli saçlı, hafif kirli sakallı, açık tenli, hafif kalın kaşlı, tombul ve kısa parmaklı, uyuşturucu almış gibi bir halde bulunan üzerinde siyah kumaş pantolon, dizlere kadar inen siyah bir palto, içinde siyahın da bulunduğu enine çizgili bisiklet yakalı bir kazak, siyah ayakkabı giymiş bulunan şahıs elindeki silahla hatırladığım kadarıyla Hrant Dink’e iki el ateş etti. Önden gelen sonradan televizyonlardan isminin Ogün Samast olduğunu öğrendiğim şahıs da diğeriyle birlikte aynı zamanda iki el ateş ederek içinde Ermeni kelimesi geçen bir cümle söyleyerek bağırdı.”
Ogün Samast ise, “Olayı yapan benim. Tek başımaydım” dedi.
Mahkeme Başkanı Erkan Canak, Gizli Tanık 1’e duruşma salonunda bulunan sanıkları, gizli tanık odasındaki ekrana yansıtılan görüntülerinden tekrar teşhis etmesini istedi. Sanıkların yerlerini değiştiren hâkim, gizli tanığa hangilerini gördüğünü sordu. Gizli Tanık 1 ise  tutuksuz yargılanan Osman Hayal ile tutuklu sanıklar Yasin Hayal ve Ogün Samast’ı teşhis etti.

‘JİTEM’e çalışıyorlardı’
Hrant Dink davasında tanık olarak ifade vermek için başvuruda bulunan başka suçtan Amasya Cezaevi’nde tutuklu bulunan Erhan Özen, sanık ve izleyicilerin salondan çıkarılmasının ardından ifade verdi. Özen, 1997-2005 arasında JİTEM’e çalıştığını, Agos gazetesinin misyoner faaliyetlerini takip edip gazetenin çevresinin fotoğraflarını çektiğini söyledi. Özen, Dink davası sanıklarından Yasin Hayal ve Erhan Tuncel’in de JİTEM’e çalıştıklarını öne sürdü. Özen ayrıca, JİTEM’de misyonerlerle ilgili çalışmalar yapıldığını, grubun başında da şu an Ergenekon davasında sanık bir kişinin olduğunu anlattı. Emekli tuğgeneral olduğunu söylediği bu kişinin ismini açıklamayan Erhan Özen, Trabzon İl eski Alay Komutanı Albay Ali Öz’ün de her şeyden haberdar olduğunu öne sürdü.  

Yolcu ve İskender tahliye edildi
Mahkeme, tutuklu kaldıkları süre ve üzerlerine atılı suçu dikkate alarak, Ahmet İskender ile Ersin Yolcu’nun tahliyesine karar verdi. Cinayet öncesi sanıkların sık sık Pelitli’de Ahmet İskender’in kırtasiyesinde buluştukları belirlenmişti. Ahmet Yolcu’nun ise tetikçi Ogün Samast’ı İstanbul’a yolcu eden kişi olduğu anlaşılmıştı. Samast ifadesinde, Ersin’in kendisini ‘Gazan mübarek olsun’ diyerek uğurladığını anlattı.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR