Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Roman dosta mesaj: Keşke dönebilseniz

Sürülen Romanlardan Süleyman Koca'nın dün Radikal aracılığıyla arkadaşı Bilal'e gönderdiği mesaj ulaştı ve yanıt geldi: Geri dönmenizi çok isterim

10 Ocak 2010

İSTANBUL - Önce Gördes, ardından Salihli’ye sürülen Süleyman Koca’nın Selendi’de bıraktığı arkadaşı Tamirci Bilal Girgin’e Radikal gazetesi aracılığıyla gönderdiği selam yerine ulaştı. Girgin dün Radikal’i okuduktan sonra arkadaşı Koca’yı aradı ve “Çok üzgünüm, geri dönmenizi isterdim. Artık Salihli’de çayınızı çorbanızı içmeye geleceğim” dedi.
Manisa’nın Selendi ilçesinden Gördes’e sürülen Romanlardan Süleyman Koca, sürgünde kafilesindeki en yaşlı isimdi. Bölgenin en çok sevilen ve saygı duyulan Romanı Koca, Gördes’de geride bıraktığı anılara hayıflanırken, bir yandan da Radikal aracılığıyla arkadaşı Tamirci Bilal’e selam göndermişti. Yaşanan olaylarda arabası yakılan Koca  arkadaşı Tamirci Bilal’in Radikal’in dünkü manşeti sonrası kendisini aradığını belirterek, aralarında geçen konuşmayı şöyle aktardı:
“Sağ olsun aradı. ‘Arabanı görünce üzüldüm çok ağladım, keşke olmasaydı bunlar, engel olamadım. Salihli’ye yerleşirsen çayını çorbanı içmeye geleceğim’ dedi. Ben de küs olmadığımızı, çocukluğumuzdan beri birlikte büyüdüğümüzü, Selendi halkına kızmadığımı söyledim.”
Tamirci Bilal de aradığını doğrulayarak, Koca’ya şöylediklerini şöyle anlattı: “Gazete yoluyla selam göndermişsin ağabey, sağol. Geri dönmenizi isterdim ama artık Salihli’ye yerleşirseniz çayınızı çorbanızı içmeye gelirim.” Selendi’de yıllardır huzur içinde yaşadıklarını anlatan Tamirci Bilal, ilçede linçe varan değişimi şöyle anlatıyor: “Ben tamirciyim, onların da işlerini yapardım. Bir kötülüklerini görmedim. Paramı da dört dörtlük veriyorlardı. Süleyman amcayı çocukluğumdan beri tanırım. Onun üstüne iyi insan yoktur.”

Yedi aile Salihli’ye gitti
Yılbaşı gecesi ‘çay getirmedin’, ‘Bu kahvehanede sigara içmek yasak’ diye başlayan kavga ve devamındaki olaylar sonucunda Manisa’nın Selendi ilçesinde yaşayan 13 Roman aile Manisa’nın Gördes ilçesine sürgün edilmişti. Yedi aile Manisa Valiliği tarafından Salihli’de kiralanan evlerine  dün yerleşti. Roman vatandaşların yaşadığı Şehitler, Özyurt ve Seyrantepe mahallelerinde 28 kişi davul zurna ile karşılandı. Gördes’ten gelen Romanlar, yeni komşularıyla uzun süre davul-zurna eşliğinde karşılıklı oynadı. Karşılama sırasında Romanlar, ‘Kahrolsun Selendi’ sloganları attı. Roman ailelere Salihli kaymakamlığınca kömür, odun yardımı yapıldı.
Selendi halkıda hâlâ gergin bir bekleyiş içersinde. İlçelerine gelen gazetecilere oldukça tepkililer. İlçelerinin ‘ırkçı’ yansıtılmasından rahatsızlar. Kendi aralarında dahi ‘geri gelsinler, gelmesinler’ tartışmaları yaşıyorlar. Ancak hemfikir oldukları bir konu var ki, ‘o da geri geldiklerinde artık eskisi gibi huzurlu ortamları olmayacağı’.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR