Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Doğulu besici bu yıl batıda aradığı bereketi bulamadı

Bu yıl Kurban Bayramı için İstanbul'a gelen besiciler hüsrana uğradı: Doğuda kalsaydık daha kârlıydı, boşa yol parası verdik

25 Kasım 2009

İSTANBUL - Kurban Bayramı’na bir gün kala ‘kurban pazarları’nda tam bir hayal kırıklığı var. Havyanlarıyla birlikte İstanbul’a gelen ve zor şartlarda kurban satmaya çalışanlar, bu yıl bekledikleri ilgiyi göremedi.
Hayvan satıcılarının beklediği fiyatlar çakıldı. Başlangıçta 600-700 liradan satışa çıkarılan  küçükbaş kurbanlıklar 300 - 500 liraya satıldı.  Büyükbaş hayvanlara biçilen 6 ile 9 bin lira 4 ile 7 bin lira arasında kaldı. 
18 yaşındaki Maşallah Tanrıverdi de hayal kırıklığına uğrayanlardan. Başakşehir hayvan pazarında çobanlık yapıyor ve kazandığı parayla tıp fakültesinde okuyan kardeşine destek oluyor. Yedi kardeşler. Maşallah ilkokul dörde kadar okumuş. Bayramlarda Ağrı’dan büyükşehirlere gelip hayvanların başında duruyor. 
Bülent Yıldız da endişeli. Satışlar böyle giderse Türkiye’de hayvancılığın biteceğini söylüyor: “Iğdır’dan geldim. Bir yıl boyunca bu zamanı bekledik, ancak satışlar umduğumuz gibi gitmiyor. Yer kirası, yem, yol kazandığımız paranın çok üzerinde. 35 büyükbaş hayvan getirdim 26 tanesi daha duruyor, satılanlar yok pahasına gitti. Herkes son günün gelmesini bekliyor değerinin altında almak için. Satışlar böyle giderse bir daha hayvancılık yapmam.”
Erzurum’dan gelen Erhan Yakut ise satışının olduğunu ancak kârın az olacağını belirtiyor ve ekliyor: “Geçen bayram 10 bin lira kârım olmuştu. Bu seneyse verdiğimiz parayı çıkartsak yeter. Buraya gelebilmek için 7 bin lira masraf yaptım. Doğu’da değerini bulan hayvanların burada değeri düşüyor.”
Bu arada büyükşehir ve ilçe belediyeleri kurban kesimi için gerekli önlemleri aldı. Büyükşehir Belediyesi her türlü kaçak satışı ve kesimi engellemek için Kurban Hizmetleri Komuta Merkezi kurdu.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR