Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Zanlılara tek tek 250 kişiyi tanıyıp tanımadıkları soruldu

Ergenekon'un 12. dalgasının adliye süreci sonunda gözaltına alınan 39 kişiden aralarında Mehmet Haberal ve üç eski rektörün de bulunduğu sekiz kişi tutuklandı

18 Nisan 2009

İSTANBUL  - Ergenekon operasyonlarının 12. dalgasında gözaltına alınanlara yaklaşık 200-250 kişiyi tanıyıp tanımadıkları soruldu. Ayrıca sanıkların sorgulandığı bazı başlıklar şöyle: Ata evleri’, rektör yürüyüşü, Ankara’daki otel toplantıları...
Dün sabaha kadar süren Ergenekon’un 12. dalgasındaki sorgulamalar sonucunda Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, eski rektörler Prof. Dr. Ferit Bernay, Prof. Dr. Mustafa Yurkturan, Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, emekli öğretim üyesi Cumhuriyet gazetesi yazarı Prof Dr. Erol Manisalı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşe Yüksel, Memleket Sevdalıları Derneği üyesi kimya mühendisi Ömer Sadun Okyaltırık ve matbaacılıkla uğraşan Hamdi Gökhan Ecevit tutuklandı. 

‘Örgüt suçlamaları’

Zanlılardan rektörler Bernay, Yurtkurtaran, Hilmioğlu ve Manisalı, ‘Yasadışı terör örgütü üyesi olmak, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek’ suçundan tutuklanırken, Ecevit, Yüksel ve Okyaltırık ise ‘Örgüte üye olmak’la suçlandı.
Tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edilen Giresun Üniversitesi Rektörü Osman Mustafa Öztürk, ÇYDD İkinci  Başkanı Prof. Dr. Filiz Meriçli, Derviş Özçelik, Fatma Nur Gerçel ve 68’liler Birliği Genel Sekreteri avukat Namık Kemal Boya haklarında haklarında yurtdışı yasağı ve adli kontrol kararı alınarak serbest bırakıldı. 
Ergenekon soruşturması kapsamında 13 Nisan’da yapılan 12. dalga operasyonda 39 kişiden sekizi tutuklanmış oldu. 
Zanlılara aralarında Ergenekon sanıklarının da bulunduğu 250 kişiyi tanıyıp tanımadıkları soruldu. Rektörlerin Ankara’da yaptığı ve ‘Ordu göreve’ pankartının açıldığı miting, Ankara’da yapılan ve aralarında gazeteciler ve akademisyenlerin de bulunduğu çok sayıda kişinin katıldığı toplantılar da sorgu konusu yapıldı. ‘Ata Evleri’ denilen proje de bazı zanlılara soruldu.
Van Yüzüncü yıl Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Ayşe Yüksel’in PKK’ya yardım etmekle itham edildiği öğrenildi. Yüksel’in avukatı Hüseyin Karataş mahkemede bu iddiayı reddetti. Müvekkilinin adının  Hurşit Tolon tarafından düzenlendiği iddia edilen bir ihaldede geçtiğini belirten Karataş, müvekkilinin söz konusu tarihte Van’da olmadığını oysaki çizelgede müvekkilinin adresinin Van olarak gösterildiğini söyledi. 

Rektörlerin mitingi

Emniyette susma hakkını kullanan Prof. Dr. Ferit Bernay savcılıkta soru üzerine “Rektörlerin yapmış olduğu bir mitinge üniversite olarak topluca katıldık” dediği öğrenildi. Prof. Dr. Hilmioğlu’nunsa mahkemedeki ifadesinde özetle şöyle dediği belirtildi: “Bana sayılan 200-250 civarında ismin yüzde 95’ini tanımam.”
Zanlı Ömer Sadun Okyaltırık’aysa ‘Ata Evleri’ projesinin sorulduğu öğrenildi. ‘Ata Evleri’ projesi fakir olup da ünivresitelerde okuyan, yatacak yer bulamayan öğrenciler için blok binalar halinde düşünülen bir projeydi. Okyaltırık “Loto çıkarsa böyle evler yapsak çaresiz gençlerimiz kalmaz” diyordu.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR