Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Ergenekon bir yaşına bastı

Ergenekon davasının ilk duruşması 20 Ekim 2008'de medya ordusu eşliğinde başlamıştı. Tam bir yıl sonunda 127'nci duruşmaya gelindi. Davada dördüncü iddianame de yolda

21 Ekim 2009

‘Normalde’ 32 yılda yapılan duruşma sayısına 1 yılda ulaşıldı


İSTANBUL - Ergenekon davasının bir yılı geride kaldı. Aradan geçen zamanda üç iddianame yazıldı. Toplam 127 duruşma görüldü. 25 sanık tahliye oldu. ‘Ergenekon davasında, bir yıl içinde neredeyse 32 yıl sürecek dava görüldü. Önceki günkü duruşmadaysa mahkeme, 1962 ve 1963’teki darbe planlarını mercek altına alarak, o dönem iki kez darbe girişiminde bulunduğu öne sürülen ve idam edilen Albay Talat Aydemir’in dosyasının incelendikten sonra iade edilmek üzere askeri savcılıktan talep etti.
Ergenekon soruşturmasında her şey 12 Haziran 2007’de Ümraniye’de bir gecekondunun çatısında el bombaları bulunmasıyla başladı. Emekli askerler, siyasetçiler, polisler, gazeteciler, işadamları gözaltına alındı, sorgulandı. Kimi tutuklandı. Operasyonlar dalga dalga geldi. Toplam 5 bin 818 sayfalık üç iddianame yazıldı.
Soruşturmanın son olması beklenen dördüncü iddianamesi ise beş Ergenekon savcısı tarafından halen yazılıyor. İddianamenin ilk duruşması tam bir yıl önce, 20 Ekim 2008 tarihinde yapıldı. Silivri Cezaevini içine kurulan mahkemeye yüzlerce kişi gelince kaos yaşanmıştı.  İstatistiklere göre, bir yılda ortalama dört duruşma yapıldığı düşünüldüğünde, Ergenekon’un birinci yılı geride kalırken, neredeyse 32 yıllık duruşma görülmüş oldu.
İlerleyen zamanlarda Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine atılan bombalara ilişkin davalar da Ergenekon’la birleşti. 
Gülen’in yeğeni
Birinci Ergenekon davasında  117, ikincisinde 10 olmak üzere toplam 127 duruşma yapıldı. Birinci davanın dünkü 117. duruşmasında Danıştay baskınının faili Alparslan Arslan’ın çapraz sorgusuna devam edildi. Önceki günkü duruşmada da olduğu gibi tutarsız söylemlerine devam eden Arslan, “Bizim yaptığımız kötülükler ortaya çıkarsa insanların midesi bulanır. (..) Devleti değiştirecektim. Karadeniz’den Lazları toplayacaktım. İstanbul’da batağa batmış Kürt gençleri toplayacaktım” dedi.
İfadesinde Fethullah Gülen’in yeğeni Kemalettin Gülen’den söz eden Arslan, “Onu Fethullah Gülen’in yeğeni, ülkücü, nurcu ve cemaatçi biri olarak biliyorum. Danıştay baskınından bir hafta önce Gülen’in Üsküdar’daki ofisine gittim. Bana Danıştay 2. Daire Başkanı Mustafa Birden’in adreslerini gösteren, telefon numaraları olan bilgisayar çıktıları verdi” dedi.
Bu arada, bir önceki duruşmada da mahkeme heyeti Arslan’ın MİT’le bir ilişiğinin olup olmadığının ve Danıştay baskının olduğu 2006 yılı havayolu uçuş kayıtlarının sorulmasına karar verdi. Mahkeme, 1962 ve 1963’teki darbe planlarını mercek altına alarak, o dönem iki kez darbe girişiminde bulunduğu öne sürülen ve idam edilen Albay Talat Aydemir’in dosyasının incelendikten sonra iade edilmek üzere askeri savılıktan talep etti.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR