Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Kaçak kat yıkımında silah patladı

29 Mart sonrası hızlanan kaçak kat ve gecekondu yıkımlarında korkulan oldu. Ümraniye Boztepe Mevkii'ndeki yıkım sırasında vinç operatörü vuruldu. Operatör hastaneye kaldırılırken, ateş açtığı belirlenen bir kişi dahil dört kişi gözaltına alındı

13 Mayıs 2009

İSTANBUL - Ümraniye’de gecekondu yıkımı sırasında bir vinç operatörü Ramazan Uğurlu vuruldu. Vinç operatörüne ateş açmakla suçlanan Melihcan Türe dahil  dört kişi gözaltına alındı. 
29 Mart’ın ardından art arda yaşanan olaylı yıkımlara bir yenisi eklendi. Ümraniye’de cezaevi ile katı atık aktarma merkezi arasında kalan İnkılap Mahallesi’ne bağlı Boztepe Mevkii’nde, yaklaşık 300 ailenin yaşadığı bölgeye  dün sabah 05.30 sıralarında belediye bağlı yıkım ekipleri 500 kadar çevik kuvvet polisiyle birlikte geldi.
Boztepe’de birçok aile 29 Mart yerel seçimleri öncesinde kaçak inşatlarını büyük oranda tamamlamıştı. Ekipler belirlenen 43 kaçak inşaatın yıkımına başlarken mahalle halkı evlerinden çıkmamak için direndi. Kadınlar sinir krizi geçirdi. Polisler de direnenleri  yıkım bölgesinde uzaklaştırdı.
Yıkım devam ederken  polise ve ekiplere direnen 30 yaşındaki Melihcan Türe, vince ateş açtı. Operatör Ramazan Uğurlu boynundan ve vücudunun değişik yerlerinden yaralandı. Hastaneye kaldırılar Uğurlu’nun sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. 

‘Zabıta çay içip gitti’
Boztepe’de yaşayan ailelerin çoğu birbiriyle akraba. Mahalledeki evlerin tamamı gecekondu. Bitlis’ten yaklaşık 30 yıl önce bu bölgeye göç eden aileler, belediyenin kaçak katlar konusunda kendilerini uyardığı ancak seçim öncesine denk geldiğinden dolayı herhangi bir müdahalede bulunmadığını söyledi.
Evleri yıkılan ailelere göre zamanında müdahale edilseydi bu kadar mağduriyet yaşanmayabilirdi. 20 yıldan beri  Boztepe’de yaşayan Ali Rıza Uyanık, Mart ayının başında evinin inşaatına başlamış. Uyanık, belediye zabıtalarının inşaata başladığında geldiğini ancak çay içip gittiklerini öne sürdü.
Vedat Türe ise daha önce yaptığı üç katlı evinin üzerine bir kat daha çıkmak istemiş. Türe, “20-25 bin lira para harcadık. Zamanında belediye burada bir evi yıksaydı kimse yapmazdı. Herkes birbirinden cesaret alıp kat çıkmaya başladı” diye konuştu. Türe, seçim öncesinde Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’ın mahallelerine kadar gelerek birçok vaatlerde bulunduğunu, mahallenin tüm eksiklerini gidereceğini söylediğini ancak seçim sonrasında yıkım yaptığını da öne sürdü. 

Altınlar inşaata gitti
Boztepe’de yaşayanların birçoğu genç ve yeni evlenmiş ailelerden oluşuyor. Bazı aileler düğünlerinde takılan altınlarını bozdurarak kendilerine ev yapmak için inşaata başlamış.
Arkın Uyanık da düğünden kalan altınları bozarak kaçak kat yapımına başlamış: “5 bin lira masraf ettim. Belediye uyardı ancak bilerek seçim öncesi  bu inşaatlara göz yumdu. Seçim sonrasında da hemen yıkıma geçti.” 

Uyarıları dinleyen de var
Behrem Uyanık ise  çoğu akrabası olan komşularının aksine uyarıları dikkate almış:  “Ben de yapacaktım. Ama uyarmışlardı, vazgeçtim. Yıkılacağını biliyordum ama belediye göz yumdu” şeklinde konuştu. Yıkım sonrasında mahalle adeta savaş alanına dönmüştü. Evleri yıkılan bazı aileler, yıkımın verdiği kirliliği temizlemeye çalışırken, bazı aileler de ne yapacağını bilemiyordu. Çocuklarsa her zamanki gibi oyunlarına devam ediyordu.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR