Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Operasyon skandala dönüştü

Polisin Bostancı'da bir eve yaptığı baskında bir kişi bomba ve silahlarla karşı koydu. Çatışmayı izleyen bir çocuk ile bir emniyet amiri öldü, yedisi polis sekiz kişi yaralandı

28 Nisan 2009

Balaban  iki çocuk babasıydı.

İSTANBUL - Bostancı dün güne silah ve patlama sesleriyle uyandı. Yasadışı örgütleri içeren operasyonun Bostancı’daki bölümü kanlı bir çatışmaya dönüştü. Polis ekipleri sabah 05.30 sıralarında bir hücre evine baskın yapmaya gittiklerinde önce silah sonra bombayla karşılaştı. Çatışma aynı şiddetle yaklaşık altı saat sürdü. Başkomiser Semih Balaban, operasyonu izleyen 16 yaşındaki Mazlum Şeker yaşamını yitirdi. NTV kameramanı İlhan Kandaz’la birlikte yedi polis yaralandı. Polislerle çatışan ve ‘Devrimci Karargâh’ örgütünün üç liderinden biri olduğu öne sürülen Orhan Yılmazkaya öldürüldü. 

Girişe tuzak kurmuş
İstanbul’da üç ayrı yasadışı örgüte yönelik operasyon yapıldı ve 60 adrese baskın düzenlendi. Toplam 38 kişi gözaltına alındı. Yasadışı örgütlere yönelik operasyonlardan biri Bostancı’daki Emanet Sokak’ta belirlenen hücre evine yapılacaktı. Sabah saat 05.30 sıralarında polis ekipleri bu eve doğru gitti. Ancak ekipler Pınar Apartman’ın girişine geldiklerinden üzerlerine önce el bombası atıldı, ardından da silah sesleri geldi. Dairenin girişine bubi tuzağı kurulmuştu. Ardından şiddetli çatışma devam etti. İçeride bulunan Yılmazkaya, polislere kimi zaman el bombası attı, kimi zaman silahlarla karşılık verdi. Burada operasyonu yöneten emniyet amirlerinden Başkomiser Semih Balaban öldü.
Bir görgü tanığı bu anları anlatırken, yerin sarsıldığını söylüyordu. Bu arada çatışma sürerken, pencere bir ara açıldı ve uzun namlulu bir silahla dışarıdaki kalabalığa rastgele ateş etti. Kurşunlardan biri NTV kameramın Kandaz’ın kulağını sıyırdıktan sonra Mazlum Şeker’e isabet etti. Bu arada polis apartmanın içindekilere megafonla seslenerek kapılarının arkasına  koltuk ve dolaplarını koyarak kapıların açılmasını önlemelerini söyledi. Saldırganın diğer dairelere girmeye çalıştığı öne sürülüyordu. 

Telsiz kanalında propaganda
Bu arada Yılmazkaya bir ara polisin telsiz frekansına girdi ve İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve basın mensuplarına seslendi. “Müdür duyuyor musun sesimi” diyen Yılmazkaya, daha sonra şunları söyledi: “Teslim olmayan bir özel devrimci kuşağına layık olmaya çalışacağım. Devrimci karargâh savaşçısıyım. Yaşasın devrim ve sosyalizm. Yaşasın hakların kardeşliği. Yaşasın Türk ve Kürt halklarının mücadele birliği. Biz düşeceğiz fakat bizden sonra bu kavga mutlaka sürecek. Nasıl binlerce yıldan beri sürdüğü gibi. Thomas Mürchel’den, Şeyh Bedrettin’den, Mahir Çayan’lardan, İbrahim Kaypakkaya’lardan ve Deniz Gezmiş’lerden beri sürdüğü gibi.”
Çatışma aralıksız devam ederken, yandaki apartmanda yaşayanlar  tahliye edildi. Bu arada çatışma nedeniyle apartmanda yangın çıktı. İtfaiye sokağa girerek apartmandakileri tahliye etti. Çatışma saat 11.00 sıralarında sona erdiğinde bilanço şöyleydi: Başkomiser Semih Balaban, 16 yaşındaki Mazlum Şeker öldü. NTV kameramanı İlhan Kandaz’la birlikte yedi polis yaralı. Şehit polis Balaman’ın eşi de polisti ve iki çocuğu vardı.
Operasyondan sonra polis araştırma başlattı ve patlayıcılara el koydu. Dairenin önünde kurulmuş bubi tuzağı polislerce patlatıldı.
Hücre evini iki ay önce Melek Senem ile Necdet Öztürk isimli iki kişinin kiraladığı belirlendi. Çiftin evi tutarken yakında evleneceklerini söyledikleri ve kendilerini program yapımcısı ve kaptan olarak tanıttıkları iddia edildi. Bu arada Bağcılar’da başka bir ev yapılan baskında çok sayıda el bombası, TNT kalıpları ele geçirildi.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR