Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Uşak cezaevi olaylarını Saçan mı başlattı?

28 Mart 2009

İSTANBUL - İddianamede, tutuklu sanıklardan İstanbul Emniyet Müdürlüğü eski Organize İşler Şube Müdürü Adil Serdar Saçan’da ele geçirilen belgeler arasında Vedat Ergin, Aydın Zararsız ve ismi belli olmayan bir kişi tarafından yazılan bazı mektuplar yer aldı. 16 Ağustos 2002 tarihli bir mektuba göre, Saçan, Ergin kardeşlere yapılacak suikastı bildirdi. Saçan, suikast bilgisini Uşak Cezaevi’ne faksladı. Sonrasında da Uşak Cezaevi’nde altı kişinin ölmesi ve 21 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaylar meydana geldi.
İddianamede, Saçan’dan ele geçirilen belgelere numaralar verildi. 274’den 286’ya kadar numaralandırılan sayfalarda, Vedat Ergin, isimsiz, Aydın Zararsız ve bir de ismi belli olmayan bir kişi tarafından gelen mektup ve telgraflar bulunduğu belirtildi. 275 numaralı sayfada, ‘Selamün Aleyküm sayın Müdürümüz...’ şeklinde başlayan mektupta şu ifadeler yer aldı:
“Sayın müdürüm öncelikle gerçekten biz Uşak Cezaevi’ndeyken cezaevine gönderdiğiniz bize karşı yapılacak suikast eylemini bildiren yazınızdan ötürü size teşekkürü kendime ve canım abim adına bir borç bilirim”, “ .. Peker’ in, Şahin’ in, Çakıcı’ nın haricinde çalışmalarınız takdire şahendir. Saygı duyarım, ayrım yok tebrikler!...”
276 ile numaralandırılan diğer bir sayfada ise “Yani sayın müdürüm biz bir aileyiz...” diyerek başlıyor. 278 numara başka bir sayfada da, “...Kürşat efendi nasıl olacak sayın müdürüm, yalayıp yutuyorlar her yol Paris misali ön kapıdan alıyorsunuz arka kapıdan serbest kalıyorlar anlamıyorum!...” şeklinde devam ediyor. 

‘Olaylarının gelişimi o faks’
280 numaralı sayfada, “Sayın müdürüm o koltuklar kimseye baki değil, daha iyilerine layıksınız ama bildiğinizi okuyun lütfen, baskılara son verin, neden? Bizlere olacak suikastın faksını Uşak Cezaevi’ne gönderdiniz. Basına kamuoyuna neden açıklamıyorsunuz? Sayın müdürüm oyunları halkımızda görsün, Uşak olaylarının gelişimi o faks. Sayın müdürüm kilit birisiniz bu konuda...” şeklinde devam eden mektup ‘saygılarımla’ ifadesiyle son buluyor.
Ergenekon soruşturmasının ilk iddianamesinde Uşak olayları yer almıştı. Uşak Cezaevi’nde meydana gelen olaylarda,  bir suç örgütü olan ve uzun yıllardır tutuklu bulunan ‘Nurişler Çetesi’ cezaevindeki isyan sırasında, “Biz bu devlet için mermi sıktık! Hem de sizin için, hem de asker için, bu devlet bana Mustafa Duyar’ı öldürttü, ben öldürttüm, şimdi canlı söylüyorum Veli abiyi ara Veli Küçük’ü ara. Bizi sor! Başka bir şey söylemiyorum” şeklinde söylemleri ile Veli Küçük ile aralarındaki ilişkiyi ortaya koydukları anlatılmıştı.
Savcıların hazırladığı ilk iddianamede, Sabancı suikastı faili Mustafa Duyar’ın tutuklu bulunduğu Uşak Cezaevinde Nuri Ergin liderliğindeki suç örgütü tarafından öldürüldüğü, Ergenekon soruşturması sırasında gelen bir ihbarda muktubunda da Mustafa Duyar olayının Veli Küçük tarafından azmettirdiği şeklinde bilgilerin olduğu yer almıştı.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR