Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Mustafa Balbay'a 'darbe' tutuklaması

Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Balbay 'Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmak'tan tutuklandı

07 Mart 2009

İSTANBUL - Ergenekon soruşturması kapsamında ikinci kez gö-zaltına alınan Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay ve www.toplumsalhaber adlı haber sitesinin sahibi Neriman Aydın ‘Türkiye Cumhuriyeti’ni ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi. Balbay’ın sekiz ay önce el konulan bilgisayarındaki şifreli dokümanların çözülmesinin ardından 15-20 yıldır tuttuğu günlük ve notlarıyla ilgili sorular sorulduğu iddia edildi.
Ergenekon operasyonunun 1 Temmuz’daki altıncı dalgasında Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, emekli Orgeneral Şener Eruygur, emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve Balbay ile Neriman Aydın da gö-zaltına alınmıştı. Balbay’ın, askerle ilişkileri, Neriman Aydın’ın genç askerlerin sivillerle bir araya geldiği ‘Karargâhevleri toplantıları’ sorgulanmıştı. Bu operasyonda Balbay ve Aydın’ın bilgisayarlarına ve evdeki CD’lerine el konulmuştu.
İkinci iddianamenin tamamlanması beklenirken, Mustafa Balbay ve Neriman Aydın sürpriz biçimde önceki sabah Ankara’daki evlerinden gözaltına alındı ve İstanbul’a getirildi. 

On saatlik sorgu
İddiaya göre bilgisayarlardaki bazı belge ve dokümanlarda elde edilen yeni bilgiler doğrultusunda bilgilerine başvurulacaktı. Balbay’ın avukatları bunun bir gözaltı olmadığını, bilgilerine başvurulacağını savundu. Neriman Aydın savcılık tarafından dört saat sorgulanırken Balbay’ın sorgusu 10 saati aşkın sürdü. Sorguların tamamlanmasının ardından iki zanlı 00.30 sıralarında tutuklanmaları talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi.
Nöbetçi 14. Ağır Ceza Mahkemesi?hâkimi, dosyayı yaklaşık üç saat inceledi. Mahkeme ilk olarak 03.00 sıralarında?Neriman Aydın’ın sorgusuna başladı. Aydın’ın üç saatlik sorgusunun ardından 06.00’da Mustafa Balbay’ın sorgulanmasına başlandı. Balbay’ın avukatı Akın Atalay, müvekkilinin ve kendisinin yaklaşık 24 saattir yorgun ve uykusuz olduğunu belirterek “Balbay 10 saatlik savcılık sorgusunda 95 sayfa ifade verdi ve yorgun. Mahkemede hakkını layıkıyla savunamayacağı için sorgulamaya ara verilmesini istiyoruz”?dedi. Ancak mahkeme bu talebi reddetti ve sorguya devam edildi.

Müebbetlik madde
Mahkeme sorgusu tamamlanan Balbay ve Aydın ‘cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek’ suçundan ‘kaçma ve delilleri karartma şüphesi bulunduğu’ gerekçesiyle tutuklandı. TCK’nın ‘hükümete karşı suç’ başlığı altındaki 312/1. maddesini kapsayan bu suç ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını öngörüyor. 

Özbek ile ilişkisi
Mustafa Balbay’ın bilgisayarında şifreli dokümanlar bulunduğu ve çözülen belgelerde Balbay’a ait olan 15-20 yıllık günlük ve notlar olduğu öne sürüldü. Balbay’a bu notların yanısıra Türk Metal Sen Başkanı Mustafa Özbek ve Avrasya TV ile ilişkisinin sorulduğu öne sürüldü. Balbay’ın bilgisayarından komşu bir ülkeye ait gizli güvenik bilgilerinin çıktığı iddia edildi. Balbay’ın ifadesinde ‘bu belgeyi yazacağı kitap için elinde bulundurduğu’ şeklinde savunma yaptığı öğrenildi.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR