Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Cumhuriyet'e molotofkokteyli atan çocuklar da Ergenekoncu çıktı!

Mart 2008'de Cumhuriyet gazetesine iki çocuğun molotof atmasıyla ilgili iddianamede 'eylem Ergenekon işi' denildi. Sanıkların asıl amacının İlhan Selçuk'u öldürmek olduğu öne sürüldü

21 Şubat 2009

İSTANBUL - Cumhuriyet gazetesine geçen mart ayında motolofkokteyli atılmasıyla ilgili üçü çocuk sekiz sanık hakkında açılan davada savcı saldırının Ergenekon örgütünün amaç ve hedefleri doğrultusunda gerçekleştirildiğini öne sürdü. İddianameye göre talimatı veren kişi Sedat Peker’in adamıydı ve eylemin asıl amacı Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Ergenekon davasının tutuksuz sanığı İlhan Seçuk’u öldürmekti. İddianameye göre şüpheliler Orhan Pamuk ve şarkıcı Rober Hatemo’ya suikast planları konusunda  konuşmuşlardı.
Geçen 29 Mart’ta Cumhuriyet gazetesinin Şişli’deki binasına molotofkokteyli atılmıştı. Eylemden sonra 15 yaşından küçük U.E. yakalandı. U.E. eylemi Bedirhan Şinal isimli şüphelinin yönlendirmesiyle 18 yaşından küçük olan O.A. ile birlikte yaptığını söyledi. Yapılan araştırmalarda eylemin azmettiricileri olarak Bora Ballı, Seyhun Zayim, Bayram Demir ve Boğaç Kaan Murathan’ın isimlerine ulaşıldı. İddialara göre Murat Alpak ve Fatih Derdiyok isimli şüpheliler de onlara yardım etmişti. 

Ergenekon çocuk mahkemesinde
15 yaşından küçük olan U.E.’nin davası çocuk mahkemesinde açıldı. U.E. burada verdiği ifadede Bedirhan Şinal’in kendisine silah verdiği ve ‘İlhan Selçuk kapıdan çıkınca bu silahla vuracaksın’ dedi. İddianameye göre eylemin talimatını sanık Boğaç Kaan Murathan verdi. Murathan’ın çıkar amaçlı suç örgütü lideri Sedat Peker ile ilgili olduğu öne sürüldü. İddianameye göre eylem ilk önce Cumhuriyet Gazetesi Başyazarı yazarı İlhan Selçuk’un öldürülmesi şeklinde planlandı. Ancak daha sonra ses getirecek farklı bir eylem yapılması yönünde karar alındı ve eylem molotofkokteyli saldırı olarak gerçekleştirildi.
İddianamede olayın azmettiricilerinden biri olmakla suçlanan Şinal’ın iletişim tespit tutanaklarına da yer verildi. Buna göre Şinal cezaevinden İlhan Selçuk ve Tufan Yüce’ye çeşitli mektuplar yazdı. Yapılan araştırmalarda, bu mektupların ‘Ergenekon’ davasının tutuklu sanıklarından Hüseyin Görüm tarafından yazdırıldığı iddiasına ulaşıldı. Ayrıca Şinal’ın polisteki ifadesinde şarkıcı Rober Hatemo’yu İstiklal Marşı’nı kötü okuduğu için ve yazar Orhan Pamuk’a da görüşleri nedeniyle suikast planlandığı bilgisine ulaşıldı. İddianameye göre Şinal cezaevinde bulunduğu sırada devamlı ve gizli olarak cezaevi hesaplarına para aktarıldı. İddianamede Şinal’in iletişim tespit tutanaklarındaysa Ergenekon’la ilgili şifreli bilgi aktardığı öne sürüldü.
İddianamede, saldırının çıkar elde etmek için değil siyasi bir amaç için gerçekleştirildiği savunuldu. Eylemin ve planlanan suikastların ülkede kargaşa ortamı yaratarak, devlet otoritesini zaafa uğratma amacını taşıdığını vurgulayan savcı “Bu eylemin Ergenekon’un amaç ve hedefleri doğrultusunda, örgüt ile irtibatlı kişiler tarafından gerçekleştirildiği kanaatine varılmıştır” denildi. İddianamede şüphelilerin ‘terör örgütüne yardım etmek, patlayıcı madde atmak, patlayıcı madde imal etmek’ gibi suçlardan  16 yıldan 42 yıla kadar hapsi istendi.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR