Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

'Uyduruk' raporlar Bakan'ın okulundan

21 Şubat 2009

İSTANBUL - Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Doğu Karadeniz’deki  hidroelektrik santral (HES) projelerini durduran raporları ‘uydurma’ olarak nitelendirdi. Bakanın uyduruk dediği raporların bir kısmının bakanın meslektaşı olan bilirkişilerce hazırlanması dikkat çekti.
İkizdere: Kurulmak istenen Cevizli Regülatörü ve Hidroelektrik Santralı için Rize İdare Mahkemesi’nin istediği  bilirkişi raporunu, Bakan Eroğlunun 1978 yılında kuruluşunda görev aldığı ve öğretim üyeliği yaptığı İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü’nün görevli öğretim üyeleri hazırladı.
Bakanlığın Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporunda dereden saniyedeki 150 litre su geçmesi yeterli bulunmuştu. Bilirkişiler bunun 500 litre olması gerektiğini belirtti. Raporda bölgedeki canlı yaşamlarını da değerlendirerek HES’in doğuracağı olumsuz etkiler hakkında bilgi verildi. Rize İdare Mahkemesi projeyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Senoz: Senoz Vadisi’nde Uzundere ve İncesu derelerinde yapılması planlanan Uzundere 1 Regülatörü ve HES projesi bölge halkını da ayaklandırdı. Dava sonucunda Rize İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu davada hazırlanan bilirkişi raporunda da her iki deredeki balık türlerine dikkat çekilerek, HES projesinin vereceği zararlar anlatıldı. Raporda ayrıca öngörülen ağaç kesimlerinin bölgede heyelan tehlikesi yaratacağı ve çıkarılan hafriyatın yol kenarlarına dökülerek çevre kirliliğine yol açacağı belirtildi.
Hemşin: Hemşin Deresi üzerine yapılması planlanan 10 megavatlık bir santral ve iki regülatör kurulmak isteniyordu. Projeye göre dere yatağına saniyede 150 litre su bırakılacaktı. İTÜ Çevre Mühendisliği’nden atanan bilirkişi heyeti ise deredeki alabalıkların yaşaması için dereye saniyede 500 litre su bırakılması gerektiğini belirledi. Üstelik balıkların kurulacak regülatörden nasıl geçeceği de projede belirtilmemişti.
Rize Üniversitesi’nden ikinci bir bilirkişi raporunda, dereye saniyede 800 litre su bırakılması gerektiği saptandı. Rize İdare Mahkemesi bunun üzerine Hemşin’i ÇED oluru almadan santral kurulmasına izin veren Çevre Bakanlığı kararının yürütmeliğini durdurdu. 

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR