Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Ya 'akıllı' bina olmasaydı!

İçi 'akıllı' olan Polat Tower'ın dışı alev alev yandı. İlk belirlemelere göre yangın nedeni klima bölgesindeki teknik arıza.

18 Temmuz 2012

İSTANBUL - İstanbul’un ilk gökdelenlerinden Polat Tower’da çıkan yangın, ABD ’de İkiz Kuleler’in yanışına benzer görüntüsüyle İstanbul’un yüreğini ağzına getirdi. 42 katlı binada çıkan yangında alevler kısa sürede gökdeleni kaplarken, ‘yangına karşı reaksiyon veren’ sistem sayesinde içeriye geçmedi. Yangının, 1000-1500 kişinin yaşadığı bina girişinde bir patlamanın ardından çıktığı ve elektrik panolarından kaynaklandığı ileri sürülüyor.
Şişli’de, eski Galataray Başkanı Adnan Polat’a ait Polat Tower’da dün saat 10.45’te yangın çıktı. Görgü tanıklarına göre yangın girişteki bir bankanın bulunduğu yerde küçük bir patlamayla başladı. Alevler kısa sürede katları tırmanarak büyüdü ve 42 katlı gökdelenin bir cephesini kapladı. Cam kaplı binanın yalıtım malzemeleri alev topu halinde aşağıya düşmeye başladı. Yoğun duman ve havada uçuşan parçalar çevredekilere büyük korkulu anlar yaşattı.
Binada mahsur kalanlar yapılan anonslarla hızla tahliye edildi, çevredeki işyerleri ve konutlar boşaltıldı. Çevredeki iki benzin istasyonu güvenlik şeridine alındı.
Yangında bir itfaiye eri düşerek yaralandı, bazıları dumandan etkilendi.
Söndürme çalışmalarına bir helikopter de katıldı. Yangın 40 dakikada kontrol altına alındı. Gökdelende can kaybı olmasa da bina sakinleri büyük korku yaşadı. 26. katta oturan Nilgün Han, yangýn alarmýnýn ardýndan anons yapýldýðýný belirterek þöyle devam etti: “Güvenliði aradýk hemen binayý boþaltmamýzý istedi. Önce asansöre bindik. Sonra elektriklerin kesilebileceðini düþünerek indim. Etrafýmdaki insanlarda panik hali vardý. Yangýn merdiveninden insanlar koþarak aþaðýya indi.”
Polat Çarþý’da çalýþan iþçilerden Ömer Ýpek, olay anýný þöyle anlattý: “Bankanýn orada çarþýnýn giriþi var. Bizim dükkan da hemen yanýnda. Yangýn baþladý, alevler büyüdü. Güvenlikler ilk anda yangýný söndürmeye çalýþtý. Ama yeterli olmadý. Otomatik bir anons baþladý. “Bulunduðunuz katta yangýn çýktý. Panik yapmadan tahliye edin” þeklindeydi. Bizi arka çýkýþtan tahliye ettiler.”
Çarþýda çalýþan Nursel Kara ise patlama sýrasýnda camlarýn oynadýðýný anlatarak, “Eþyalar yýkýlýp döküldü. Yandan çýkmayý denedik. Oradan çýkamayýnca arka kapýdan çýktýk. Dýþarý çýktýðýmýzda aþaðýya yanan parçalar düşüyordu” dedi.
İstanbul Valisi Hüseyin Mutlu yangının klima sisteminin olduğu yerde teknik bir arızadan dolayı çıktığını söyledi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise ilk itfaiye grubunun 3 dakikada olay yerine intikal ettiğini belirtirken, “Yangına 34 araç 111 personel müdahale etti. Yangında 52 metrelik (dünyada en uzun) merdiven ve Kocayusuf Ahtapot’la müdahale edildi” diye açıklama yaptı.

Polat: Bu olay İstanbul’a bir uyarı oldu
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, olay yerindeki incelemelerin ardından yaptığı açıklamada, İstanbul’a yapılan binaların ‘akıllı’ olması gerektiğini, bu nedenle Adnan Polat’a teşekkür ettiğini kaydederek, şöyle konuştu:
“Sistem kendi kendini soğuttu, yangın sistemleri çalıştı, içeriye sirayet etmesini önledi. İçerdeki gaz sistemlerini kesti. İçeride olası bir gaz sıkışmasına ve patlamasına mahal vermedi. Bir facia yaşanabilirdi.”
Topbaş, binanın yazılım program değerinin Adnan Polat’ın ifadesine göre 6 milyon dolar olduğunu belirtti.
Adnan Polat da gazetecilere “Binada 1000-1500 kişi oluyor. Binanın içinde herhangi bir şey yok. Çünkü sistem yangın anında hemen reaksiyon gösterdi, çalışmaya başladı. Onun için yangın içeriye girmemiş. İtfaiye çatıdan aşağıya doğru kontrol ederek indi. Sistem burada kendini korudu. Bundan sonra, Kadir Topbaş da söyledi, ‘İstanbul için her işte bir hayır vardır’ derler, bu bir uyarı oldu. Gökdelenleri yaparken hassas teknoloji gerektiğini bize gösterdi. Yangının neden kaynaklandığını şu anda bilmiyoruz” dedi.

Polat, ‘yanmaz dış cephe’ şartından önce açılmıştı
152 metrelik Polat Tower, konut olarak Avrupa ’nın en yüksek, inşaat olarak da Türkiye ’nin 2. yüksek binası. Akıllı bina sistemine sahip olan Polat Tower’da iki yangın merdiveni var. Yangın sırasında asansörler durdu ve merdivenlere yüksek basınçlı hava verildi. Bu sayede yangının içeri girmesi engellendi. Fakat binaların yangından korunması hakkındaki yönetmelikte 2007 yılında yapılan değişikliğe göre, plazaların dış cephesinde yanmaz malzemelerin kullanılması gerekiyor. Oysa yangının dış cephede yayıldığı Polat Tower’ın 2002’de hizmete girmesi, uygun malzemelerin kullanılıp kullanılmadığı sorusunu gündeme getirdi. Eski İstanbul İtfaiye Daire Başkanı ve İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, “Polat Tower’da yangının yayıldığı dış cephede uygun malzemeler kullanılmış olsa bu yangın bu kadar büyümezdi. İtfaiyenin 21 kattan yüksek binalara müdahale etme urumu yok. 50 metrelik merdivenler itfaiyede var ama yangın dışarıdan söndürülmez” dedi. {ŞÜKRÜ OKTAY KILIÇ / İSTANBUL }

Ece Erken: Eve girdim sinirlerim bozuldu
33 katı konutlara ayrılmış olan 42 katlı kulenin 406 stüdyo dairesi bulunuyor. 3 bin noktasında ana bilgisayarın kontrolü altında tutulan Polat Tower, daha önce bir cinayetle gündeme gelmişti. İşadamı Fatih Edremit 2009 yılında, 22. kattaki ofisinde silahlı saldırı sonucu öldürülmüştü. Bina, birçok ünlü isme ev sahipliği yapıyor. Şarkıcı Emrah İpek, Asena, Ece Erken, Sergen Yalçın ve Zeynep Mansur gibi ünlü isimler binanın sakinlerinden. Asena ile Zeynep Mansur da olayı izledi. Sunucu ece Erken de yangının ardından manzarayı, “Eve girdim sinirlerim bozuldu. Polis 5 dakika evi görmek için izin verdi. Evde her yerde sular vardı. Yönetim evlerimizi yenileyip 2 ayda teslim edeceğini söyledi” diye anlattı.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR