Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Eroğlu: Çevreci madenciliğe evet, vahşi madenciliğe hayır

Çevre Bakanı Eroğlu, Saraybosna'daki 5. Dünya Su Formu'nda son yılların ciddi tartışma konusu çevre-madencilik ilişkisinde temel bir söz verdi: "Bundan sonra slogan şu: Çevreci madenciliğe evet, vahşi madenciliğe hayır."Eroğlu: "Çalıştığı yeri ağaçlandıran madencinin başımızın üstünde yeri var. Zaten korkudan yapmaya başladılar. Bazı bölgelerde kömür çıkarıyorum adıyla yanlış işler yapılıyor, Kemerburgaz civarı bunlardan biri."

18 Nisan 2008

SARAYBOSNA - Bosna Hersek'te düzenlenen 5'inci Dünya Su Formu 2'nci Bölgesel Toplantısı'na katılan Eroğlu, madencilere seslenerek "Bundan sonra slogan şu: Çevreci madenciliğe evet. Vahşi madenciliğe hayır" dedi.
Bakan, İstanbul Kemerburgaz gibi bölgelerde bazı madenlerin kapatılabileceği sinyalini de verdi.
Çevre Bakanı, orman arazilerindeki madenlerle ilgili yeni bir dönem başlattıklarını anlattı:
"Mesajı herkes aldı. Hatta madenciler toplandılar. 'Bundan sonra çevreyle uyumlu madencilik yapmamız lazım' dediler. (Madencilerin) Çalıştığı yeri ağaçlandırdığı sürece başımızın üstünde yeri var. Zaten korkudan yapmaya başladılar. Herkes üniversitelerden, uzmanlardan orman mühendislerinden en güzel şekilde rehabilitasyon planı getirmeye başladı. Olmadığı zaman ruhsatı iptal edeceğiz zaten. (Kesilen ağaçların) Parasını peşin olarak alıyoruz. Ağaçları başka yere dikiyoruz. (Madenci) parasını kazanacaksa buyursun kazansın. Ama ağaçlandırmakla mükellef ve bunu da belli bir takvim içinde yapacak. Diyelim 1 hektar alanı açtı, orayı ağaçlandıracak. Hepsinin planları var. Bazı bölgelerde (madenleri) kapatacağız. Onu da söyleyeyim. Bazı bölgelerde kömür çıkarıyorum adıyla yanlış işler yapılıyor, Kemerburgaz civarı bunlardan biri."
'İstanbul'u kurtardık'
Eroğlu, 2012 yılına kadar 81 il ve bazı büyük ilçelerde katı atık bertaraf sistemi kurulmuş olacağını, havza Entagrasyonu sistemiyle yağış alan bölgelerden kurak bölgelere su pompalanacağını da açıkladı. Eroğlu, "İstanbul'da 600 içme suyu arıtma tesisi açtık. Haliç'in kurtarılması, altyapının yenilenmesi dahil 3 milyar dolar harcandı. İstanbul'u kurtardık" dedi.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR