Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Polis 'gizli belge' aramış

Ergenekon soruşturmasıGazeteci İlhan Selçuk, İP lideri Doğu Perinçek ve eski İÜ Rektörü Prof. Kemal Alemdaroğlu'nun, 'Ergenekon örgütüne üyelik'ten gözaltına alındığı belirlendi. Polise dört saat ifade veren Selçuk gece adliyeye sevk edildi. Polisin, İP, Aydınlık ve Ulusal Kanal'da, 'devlete ait gizli belgeleri' aradığı ortaya çıktı.

23 Mart 2008

ANKARA / İSTANBUL - Ergenekon soruşturması kapsamında önceki gün sabah saatlerinde düzenlenen baskında gözaltına alınan Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Başyazarı İlhan Selçuk, poliste dört saatten fazla ifade verdikten sonra adliyeye sevk edildi. Gazetemiz yayına hazırlandığında Selçuk'un savcılık sorgusu devam ediyordu. Gözaltındaki İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nun polisteki işlemleriyse sürüyor. Zanlıların 'yasadışı silahlı Ergenekon terör örgütüne üye olmak'tan gözaltına alındığı ortaya çıkarken, İP Genel Merkezi, Ulusal Kanal ve Aydınlık Dergisi'nin Ankara ve İstanbul'daki bürolarını basan polisin de buralarda 'devlete ait bazı gizli bilgi ve belgeleri' aradığı ortaya çıktı.
Şimdiye kadar 39 kişinin tutuklandığı Ergenekon soruşturmasında önceki gün Perinçek, Selçuk, Alemdaroğlu, Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Ferit İlsever, Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Serhan Bolluk, gazeteci Adnan Akfırat, işadamı İbrahim Benli ve İP Genel Başkanı Doğu Perinçek'in koruması Yusuf Beşerik'in de aralanında olduğu 12 kişi 'yasadışı silahlı terör örgütüne üye olmak'tan gözaltına gözaltına alınmış, ev ve işyerleri aranmıştı.
Zanlılar geceyi emniyette ayrı nezarathanelerde geçirdi. Gözaltındaki zanlılardan Selçuk, yaş ve sağlık durumu dikkate alınarak ilk sorgulanan kişi oldu.
Sabah saat 10.30 sıralarında sorguya başlandı. Sorgulama sırasında Selçuk'un zaman zaman dinlenmesine izin verildi. Avukatların verdiği bilgiye göre sorgulama dört saat sürdü. Akşam 20.00 sıralarında Selçuk'un polisteki işlemleri tamamlandı ve soruşturmanın yürütüldüğü Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne sevk edildi. Selçuk'la birlikte Perinçek'in koruması ve parti görevlisi oldukları belirtilen dört kişi de adliyeye gönderildi. Avukatlar soruşturmanın 'gizli' olması nedeniyle bilgi vermedi.
Selçuk: Daha çok bilendim
Ancak Cumhuriyet Gazetesi yazarı Şükran Soner "İlhan ağabey, avukatları aracılığıyla bir mesaj iletti. 'Sağlığımı şu an önemsemiyorum. 12 Mart'tan daha sağlıklı ve bilenmiş durumdayım' dedi" bilgisini verirken, Perinçek'in avukatı Mehmet Aytekin de Perinçek'in gözaltındayken kaleme aldığını söylediği bir metni gazetecilere okudu. Metinde Perinçek, savcı ve polis müdürleriyle gece üç saat görüştüğünü anlattı.
Bu arada Ankara'da İP'te yapılan arama sırasında bulunan dört silahtan sadece birinin ruhsatlı olduğu belirlendi. İP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Cengiz'se arama kararlarında yazılanları şöyle aktardı: "Ergenekon soruşturması kapsamında elde edilen deliller ve mahkemece alınan tetkik kararlarının değerlendirilmesi ve elde edilen bilgiler sonucu şüphelilerin irtibatlı olduğu anlaşılan İP, Ulusal Kanal ve Aydınlık Dergisi'nde suç delillerinin bulunmasının kuvvetle muhtemel olduğu, ayrıca evraklarında devlete ait bazı gizli bilgi ve belgelerin buralarda bulunma ihtimali olduğu... suç delillerinin ve suç faillerinin ele geçirilmesi amacıyla arama ve el koyma işleminin yapılması, adı geçen kişilerin gözaltına alınması... "
Zahmet ettiler
Bu belgeleri AKP'nin kapatılması için yaptıkları suç duyurusuna eklediklerini söyleyen Cengiz, "Onlara zahmet etmenize gerek yoktu. İsteseydiniz' dedim" dedi.
El konulan belgelerden bazıları şöyle:
Gül'ün, 2004 yılında Dışişleri Bakanı olarak ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'le yaptığı görüşmede üzerinde anlaşmaya varıldığı belirtilen sözleşme metni.
Başbakan Erdoğan'ın 'Ben Büyük Ortadoğu Projesi'nin eşbaşkanıyım' mealindeki sözlerinin bulunduğu kasetler.
İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek'in sicil kayıtları.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR