Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Kuraklık tehlikesi sürüyor

10 Şubat 2008


Büyütmek için tıklayınızİSTANBUL - Kurak geçen bir yılın ardından başlayan yağmurlar barajları doldurmaya yetmiyor. Geçen yıl şubat ayında İstanbul barajlarının doluluk oranı yüzde 55 seviyesindeydi. Ancak bugün itibarıyla doluluk oranı yüzde 26.03. Geçen yıl son yılların en kurak yazı yaşansa da, İSKİ kentin suyunu kesmedi. Yağış miktarları böyle devam eder ve barajlar yeterince dolmazsa, 2008 yazında daha tehlikeli bir durumla karşı karşıya kalınabilir.
Yaz aylarının en önemli gündem maddelerinden biri suydu. Çünkü kuraklık tüm dünyayı olduğu gibi İstanbul'u da olumsuz etkiledi. Ana haber bültenleri her akşam barajlardaki doluluk oranlarını gösterdi. Sonbahar ve ardından kış aylarının gelmesi ve yağışları başlamasıyla su sıkıntısı unutuldu. Fakat önümüzdeki aylarda geçen yazdan daha kötü bir senaryoyla karşılaşabiliriz. 2007'ini ilk ayında barajlardaki doluluk oranı yüzde 55.92'ydi ve ocak ayından sonra barajlardaki su giderek azaldı. En son ekimde doluluk oranı da yüzde 11.94'tü. Ekimden sonra da yağışlarla birlikte barajlar dolmaya başladı. Ancak bu yılın ilk ayıında doluluk oranı geçen senenin yarısı kadar oldu, yüzde 25'te kaldı.
Melen kurtarıcı
İstanbul, kış aylarında ortalama 1 milyon 800 bin ila 1 milyon 900 bin metreküp su kullanıyor. Şu anda, kentin suyun barajlardan değil, mümkün olduğu kadar Yeşilçay regülatörü ve yeni hayata geçen Melen Projesi'nden sağlanıyor. Gelen yağışlar yaz ayları için barajlarda stok yapılıyor. Yazın Yeşilçay'ın suyu kuruduğundan buradan su alınmıyor. Melen'den ise 500-600 bin metreküp su alınması planlanıyor. Geri kalan yaklaşık 1.5 milyon metreküp su, yine barajlardan alınacak. (Yaz aylarındaki su tüketim miktarı günlük 2 milyon metreküpün üzerinde.) Eğer yaz aylarına kadar barajlardaki durum gerekli olan suyu karşılamaya yetmezse İstanbul'un için tekrar alarm çanları çalmaya başlayacak.
İSKİ yetkilileri, yeni projelerin hayata geçirildiğini ancak yağışların yeterli olmaması durumunda İstanbul'un ciddi bir tehlikeyle karşılaşma ihtimali olduğunu söyledi. İSKİ yetkilileri, vatandaşların su tasarrufuna devam etmesi gerektiğini söyledi.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR