Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Bunlar 'son kuşlar' olmasın

Bu yıl İstanbul'da buluşan kuş uzmanları uyarıyor: "Üçüncü köprü ve havalimanı gibi projelerin yarattığı tahribat göç yollarını dinamitliyor."

27 Nisan 2014

Hava parçalı bulutlu. Biraz da soğuk ve yağmurlu... Kuş gözlemi için iyi bir gün değil. Buna rağmen dünyanın 49 ülkesinden gelen kuşçular bir kaç saat içinde göç eden 1000’den fazla leylek gördü. İlk kez bu kadar çok şahin, atmaca gibi yırtıcı kuşu yakından izleme fırsatı bulduğu için şanslı olduklarını söyleyen uzmanlar, İstanbul ’un eşsiz bir güzelliğe sahip olduğunu ve bu güzelliğin korunması gerektiğini söyledi.
‘Birdlife’ dünya üzerinde 120’den fazla ülkenin dahil olduğu bir doğa koruma ağı. Birdlife International’ın Avrupa ve Ortadoğu temsilcileri İstanbul’da toplandı. Her yıl bir ülkede buluşan kuş uzmanları 3 gün boyunca dünyanın en önemli kuş göç yollarından birinin bulunduğu İstanbul’da incelemelerde bulundu. Uzmanlar dün de boğazda kuş gözleminde bulundu.
Alacasinekkapan, balıkkartalı, küçükorman kartalı, arışahini, yılan kartalı, atmaca ve yüzlerce leylek dünkü gözlemde görülen kuş türlerinden yalnızca birkaçı. Ancak bu kuşların büyük bir kısmı İstanbul’da halen inşaatı devam eden ve yapılması planlanan dev projelerle tehdit altında. 

Sonucu küresel ölçekte olur

Birdlife’in Türkiye ortağı Doğa Derneği’nin Genel Müdürü Engin Yılmaz, toplantının bu yıl İstanbul’da olmasının nedeninin 3. köprü, 3. havalimanı ve kanalistanbul gibi projler olduğunu belirtti. Yılmaz, “Göç yolu açısından İstanbul çok önemli. 3. köprü inşaatı için çalılıklar yok ediliyor. O çalılıklar özellikle Karadeniz’den geçen kuşların beslenme ve dinlenme alanı. Enerjilerini orada topluyorlar. Yok olunca kuşlar göçlerini tamamlayamaz, yolda ölür. İstanbul havalimanında yırtıcı kuşların tünediği alanlar. Sulak alanlar da yok ediliyor” dedi. 

Gurur duymalısınız

Birdlife’ın İngiltere ortağı olan Kraliyet Kuşları Koruma Derneği’nin temsilcisi Tim Stowe ise dünyada kuş göçü konusunda 3-4 önemli yer bulunduğunu, bunlardan birinin de İstanbul olduğunu söyleyerek şunları anlattı: “Uçaktan köprünün ayaklarını gördüm. Etrafındaki tahribat 20 bin fitten görünebiliyordu. Burası kuşların geçerken dinlendikleri yer, bitki örtüsü kaldırılırsa kuşlar için çok tehlikeli olur. Yunuslarla yelkovanları aynı anda gördük. Bu güzelliklere sahip çıkılması gerekiyor.” Birdlife International’ın Ortadoğu ve Avrupa Komitesi’nin Hollandalı üyesi Fred Wouters de “Yaklaşık 1000 leylek üzerimizden geçti. Dünyanını hiçbir yerinde kartallar bu kadar çok ve bu kadar yakın aynı anda üzerimizden geçemez. Yelkovanların yıl boyunca boğazın üzerinde olması çok etkileyici. İstanbul sahip olduğu güzellikleriyle gurur duymalıdır” diyor ve uyarıyor: “Üçüncü havalimanı kesinlikle planlanan yere yapılmamalıdır. Tüm dünyadaki popülasyon buradan geçiyor. Bir uçak düşse bunun sorumluluğunu kim alacak. Buraya yapılmaması insanların, doğanın ve kuşların faydasına olur.”

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR