Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Satranç ustası Kübra

İşçi kızı Kübra, "Başarımı çok çalışmama ve ailemin verdiği desteğe borçluyum" diyor.16 yaşındaki Kübra Öztürk piyonları eline aldığında sekiz yaşındaydı. Hocası, "Bu kızda iş var" dedi, ailesi de destek verdi. Kübra ilk turnuvasında dünya dokuzuncusu oldu. Üst üste iki kez 16 yaş altı Türkiye şampiyonu olan Kübra, Teksas Üniversitesi'nden 40 bin dolarlık burs kazandı. Dünya Satranç Federasyonu FIDE de Kübra'ya 'usta' unvanı verdi.

30 Eylül 2007

İSTANBUL - Piyonları eline aldığında henüz sekiz yaşındaydı. Hocası 'Bu kızda iş var' dedi ve Kübra Öztürk, daha satrançla tanışalı sekiz ay olmasına rağmen soluğu İspanya'da aldı.
İlk katıldığı turnuvadan dünya dokuzuncusu olarak ayrıldı. Öztürk, şimdi 16 yaşında ve Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek, iki yıl üst üste '16 Yaş Altı Bayanlar Avrupa Şampiyonu oldu. Şimdiden Teksas Üniversitesi'nden 40 bin dolarlık burs kazandı. Dünyada aynı yaşta birkaç kişinin elinde bulundurduğu Bayan FİDE (Dünya Satranç Federasyonu) Ustası unvanına da sahip oldu.
Kübra'nın son başarısı 42 ülkeden 758 sporcunun katıldığı 13-24 Eylül tarihleri arasında Hırvatistan'ın Sibenik kentinde düzenlenen 16 Yaş Altı Avrupa Bayanlar Şampiyonası'nda geldi. Turnuvayı yenilgisiz tamamlayan Kübra, altın madalyayı kazandı.
Avukat olmak istiyor
Ailesiyle Ankara'da mütevazı bir evde yaşayayan işçi kızı Kübra, Mamak Lisesi üçüncü sınıf öğrencisi. Arkadaşları 'Sen mesleğini buldun' dese de Kübra, avukat olmak istiyor. Günde dokuz saat çalışarak bugünlere geldiğini vurgulayan Kübra, oyun stratejisini şöyle açıklıyor: "Rakibim sürekli atak yapar. En küçük hatasını çok iyi değerlendiririm ve gafil avlarım."
Kasımda Antalya'da yapılacak Dünya Yaş Grupları Şampiyonası için şimdiden altın madalyayı gözüne kestiren Kübra'nın, en büyük hayali, gelecek yıl 'Satranç Olimpiyatları'nı kazanmak.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR