Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Milyonlar yollara çıktı

20 Aralık 2007

İSTANBUL - Arifeyle birlikte beş güne uzayan Kurban Bayram tatili, milyonları yollara döktü. Bayramda 3 milyon kişinin otobüslerle seyahat edeceği tahmin ediliyor. Havayolları şirketleri de ek seferler koydu. THY ve OnurAir, Isparta'daki kazasının rezervasyonları etkilemediğini söyledi.
Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Genel Sekreteri Mevlüt İlgin bayram döneminde otobüslerde yüzde 50 yolcu artışı olduğunu söyledi. Bayram öncesi günde 1000 otobüs İstanbul Otogarı'ndan sefere çıkarken bayram da bu sayı 1500'ü bulacak. 11 bin otobüsten 2 bin otobüsün Hac için Suudi Arabistan'a gitmesi de yoğunluğu artırdı. İstanbul'da bayramda yolcu sayısının 1 milyon, Tarkiye genelindeyse 3 milyonu bulacağı hesaplanıyor. Otobüs rotalarında ağırlık Ege ve Akdeniz ama aile ziyaretinden dolayı yurdun dört tarafı yoğunluk var.
Ankara Şehirlerarası Terminal İşletmesi (AŞTİ) de doldu taştı. Yetkililer dün AŞTİ'ye günlük 250-300 bin civarında vatandaşın geleceğini açıkladı. İzmir Şehirler Arası Otobüs Terminali'ne bayram boyunca 3 bin otobüsün girip çıkacağı hesaplandı.
Otobüs firmaları Karayolu Taşımacılığı Yönetmeliği'ne göre Ulaştırma Bakanlığı'na fiyat tarifelerini bildiriyor ve altı ay fiyat değiştirilemiyor. Bu bayram da altı aylık süre dolmadığından otobüs firmaları ücretlere zam yapamıyor, ancak yüzde 20 iskonto hakkını uygulamayabiliyor.
Havayollarında da özellikle ucuz yurtdışı turları nedeniyle hareketlilik var. THY de bayram nedeniyle iç ve dış hatlara toplam 79 ek sefer koydu. THY'nin Antalya'ya 10, Bodrum, Dalaman, Diyarbakır ve Trabzon hatlarına dörder ek sefer görünüyor. Dış hatlardaysa Dubai, Paris, Prag, ŞarmelŞeyh, Roda ve Düsseldorf'a dörder sefer eklendi.
Antalya ve İzmir yönlerine ek seferler koyduklarını, buna rağmen seferlerde yüzde 100 yoğunluk yaşandığını söyleyen Onur Air yetkilileri, bayram haftası süresince iç hatlarda 43 bin yolcu taşımayı hedeflediklerini açıkladı. Yetkililer, Isparta'da yaşanan uçak kazasının yolcu oranlarında herhangi bir azalmaya sebep olmadığını belirtti.
10 yılda 1252 ölüm
Trafik ekipleri seyahatte özel araçlarını tercih edenleri trafik kurallarına uymaları konusunda uyarıldı. Son 10 yılda Kurban Bayramı kazalarında 1252 kişi öldü, 2 bin 130 kişi yaralandı.
Öte yandan her bayram yoğunluk yaşayan Bolu Dağı Geçişi'nde dün Bolu Tüneli'nin açılması nedeniyle bu bayram arifesinde yoğunluk yaşanmadı.
Köprü ve otoyol geçişleri de bayram süresince ücretsiz olacak. Ücretsiz geçiş, geçen bayramların aksine 24 Aralık pazartesi 24.00 yerine saat 05.00'te sona erecek.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR