Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

'Binamız çökecek' uyarısına yanıt: İşçileri rahat bırakın

Bahçelievler'de Jale Apartmanı'nın çökmesine neden olan inşaatın daha önce berberlik yapan müteahhidi Halil Koçbıyıkoğlu'nun, olaydan önce 12 numaralı dairede yaşayan Ramazan Bülez'i arayarak...

28 Nisan 2007

İSTANBUL - Bahçelievler'de Jale Apartmanı'nın çökmesine neden olan inşaatın daha önce berberlik yapan müteahhidi Halil Koçbıyıkoğlu'nun, olaydan önce 12 numaralı dairede yaşayan Ramazan Bülez'i arayarak endişe etmemelerini istediği ortaya çıktı: "İşçilerin çalışmasına mani oluyormuşsunuz. Müdahale etmeyin, ben temeli sağlamlaştıracağım. Bırakın işçiler çalışsın." Bu konuşmadan 10 dakika sonra altı katlı apartman yerle bir oldu.
Bitişik temel kazma çalışmaları sırasında, temeli zarar görerek çöken Jale Apartmanı'nın sakinleri çaresizce yetkili makamlardan kendilerine bir açıklama yapılmasını bekliyor. Binada yaşayan 12 aile birlikte avukat tutma kararı aldı. Apartman sakinleri mağduriyetlerinin giderilmesi için önce müteahhide dava açacaklarını söyledi. Apartman sakinleri, değeri 100 bin YTL civarında olan evlerinin maddi zararlarının karşılanacağı konusunda kuşku duyuyor.
Uyarıları dinlememiş
Apartmanın eski yöneticisi ve müteahhit Koçbıyıkoğlu'nun arkadaşı olduğu öğrenilen Atakan Çelik, tüm apartman sakinlerini bir arada tutmaya çalışıyor. Çelik, "Halil'i iki gün önce uyarmıştım. Temel kazmakla hata yaptığını söyledim. Bizim mağduriyetimizi karşılamak zorunda. Avukat tutup hakkımızı arayacağız" dedi.
Fakat, Koçbıyıkoğlu, avukatı aracılığıyla apartman sakinlerine ilettiği mesajlarda mağduriyetlerinin giderileceğini belirtti. Atakan Çelik, Koçbıyıkoğlu'nun altı-yedi boş evi olduğunu, geçici bir süre için burada ailelerin kalabileceğini, daha sonra da kendilerine ev yapma sözü verdiğini söyledi. Çelik'in verdiği bilgiye göre, Koçbıyıkoğlu polise teslim olacağını da söyledi. Yıkılan apartmanın yanındaki Engin ve Yasemin apartmanları da mühürlendi.
Topbaş: Sorumlu değiliz
Yaklaşık 60 kişiden oluşan mağdur 12 aileye ilk yardım İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmet Müdürlüğü'nden geldi. Sosyal hizmetler, kalacak yeri olmayan ailelere geçici olarak barınma imkânı sundu, ayrıca 1000'er YTL maddi yardımda bulundu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise şunları söyledi:
"Belediye olarak bir sorumluluğumuz yok. Apartmanlarda kalanlara sorduk misafir ederiz diye düşündük. Hepsinin kalacak yerleri vardı. Biz bu tip binaların yıkımında fenni mesul istiyoruz. Bu bir mühendis oluyor. Bina o mühendisin nezaretinde yıkılıyor. Yıkılacak binanın, suyunu, doğalgazını kestirtiyoruz. Bina yıkım ruhsatını almış."
Bahçelievler Belediye Başkanlığı da binanın 'mevzuata uygun' olduğunu açıkladı. Diğer yandan çöken binaya gelen Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Yücel Köktürk ve bilirkişi heyeti, dün yaptığı incelemenin ardından enkazın kaldırılabileceği yönünde rapor hazırladı. Ancak bu sırada belediye yetkililerinin yanına gelen apartman sakini Seher Dursun, yedinci kattaki dairesinde ziynet eşyalarının olduğunu söyledi. Bunun üzerine üç saatlik çalışmanın ardından yaklaşık 12 bin YTL, yedi burma bilezik ve cumhuriyet altınları bulundu. Saat 14.30'da, enkaz kaldırma çalışmaları başladı. Bu sırada başka bir apartman sakini yetkililerin yanına gelerek kendi ziynet eşyalarının neden bulunmadığı konusunda belediye yetkilileriyle tartıştı.
Kumunda deniz kabuğu
Ruhsatını 1979 yılında alan binanın teknik incelemesini yapmak üzere enkazdan numune alındı. İTÜ ile birlikle inceleme yapacaklarını belirten Hazır Beton Birliği yetkilileri, gözle yaptıkları ilk incelemede binanın demirlerinin sağlam olduğunu ancak kumda deniz kabukları ve büyük agregalar gördüklerini söyledi.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR